Rathova šokující zpověď. Přiznal, jak šly černé peníze na kampaň ČSSD

15.11.2013 7:30

Sociální demokraté při financování předvolebních kampaní využívali i tzv. černé peníze, tedy finance, které neprošly stranickým účetnictvím. V rozhovoru pro Hospodářské noviny to tvrdí bývalý středočeský hejtman za ČSSD David Rath.

Rathova šokující zpověď. Přiznal, jak šly černé peníze na kampaň ČSSD
Foto: repro ČT, tan
Popisek: David Rath na svobodě

„Moje zkušenosti jsou, že nikdo až tak úplně nerozlišuje černé a přiznané peníze. Některé firmy to samozřejmě pošlou přímo na účet. Ale pak jsou takové, které řeknou: My vám pomůžeme, ale nikde nechceme být vidět, protože pracujeme i pro města nebo ministerstva, kde jsou ODS nebo lidovci. A ti když zjistí, že jsme vám dali peníze, tak budeme mít problém. To se mi stalo několikrát,“ cituje list Ratha.

Podle exhejtmana peníze, o kterých se mluví v policejních odposleších, které byly pořízené v domě jeho spolupracovníků Kateřiny Pancové a Petra Kotta, se týkaly krajských voleb.

Před volbami se prý očekávalo, že prvních deset kandidátů se zapojí i do shánění sponzorů.

Rath také tvrdí, že slyšel o praxi, kdy se firma domluvila s agenturou, která straně zajišťovala billboardy nebo mítinky. Sponzor dal peníze agentuře a ta pak straně služby poskytla například s dvacetiprocentní slevou. „Takže na faktuře to vypadalo, že strana vše pořídila levně, zatímco skutečné náklady šly z větší části z černých peněz,“ uvádí deník.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…