Rathovi hrozí až 12 let. Policie jej obvinila z přijetí úplatku

15.05.2012 18:26

Středočeský hejtman David Rath byl již obviněn z přijetí úplatku. Hrozí mu sazba až 12 let odnětí svobody. Policie jej zadržela se sedmi milliony v krabici od bot.

Rathovi hrozí až 12 let. Policie jej obvinila z přijetí úplatku
Foto: fcb
Popisek: David Rath

Policie obvinila poslance ČSSD a středočeského hejtmana Davida Ratha z přijetí úplatku. V jeho rukách nalezla sedm milionů korun, řekla dnes novinářům ústecká krajská státní zástupkyně Lenka Bradáčová. Dalších sedm lidí zadržených s Rathem začali podle ní detektivové stíhat za poškozování zájmů EU, podplácení a sjednávání výhod při zadávání veřejné zakázky. Poslanci hrozí v případě odsouzení až 12 let vězení.

"U pana doktora Ratha bylo přímo v jeho rukách nalezeno sedm milionů korun přitom, když opouštěl určitý prostor, kde k páchání trestné činnosti došlo," prohlásila Bradáčová. Poslanec byl ihned zadržen, a policie ho proto podle ústavy mohla ihned začít stíhat. Kriminalisté ho dnes vyslechli už jako obviněného.

Šli po něm půl roku

Protikorupční policie se případem, který se týká zadávání zakázek ve Středočeském kraji, zabývala podle svého ředitele Tomáše Martince od loňského roku. Na pondělní a dnešní akci se podílela stovka policistů. Martinec stejně jako policejní prezident Petr Lessy odmítli jakoukoli politizaci kauzy. Šéf policie pak vyzval politiky, aby přestali s nařčeními vůči detektivům.

V případu figurují kromě Ratha čtyři muži a tři ženy. S poslancem je s nejvyšší pravděpodobností stíhána také ředitelka kladenské nemocnice a členka předsednictva ČSSD Kateřina Pancová. Podle ekonomicko-obchodního náměstka nemocnice Jaroslava Pokorného policie zapečetila její kancelář. Vstup do pracovny stále hlídají kriminalisté. Pancovou zřejmě odvezla policie z jejího domu v Rudné u Prahy a krátce před 17:30 ji přivezla na výslech do Prahy.

Domovní prohlídka v Hostivici

V hlavním městě byl podle některých informací již dříve vyslechnut i Rath. Policisté přivezli následně poslance do jeho domu v Hostivici u Prahy k další domovní prohlídce. Dům prohledávali již dopoledne, kdy si odvezli mimo jiné počítač.

Podle serveru Lidovky.cz jsou předmětem zájmu detektivů tendry ve středočeských nemocnicích; skupina ale údajně organizovala i podvody s eurodotacemi při rekonstrukci Buštěhradského zámku. Ministerstvo financí kvůli Rathovu zadržení pozastavilo certifikaci výdajů pro Regionální operační program Střední Čechy. Bradáčová však naznačila, že se kauza týká i severních Čech.

Média uvedla, že mezi obviněnými je také bývalý poslanec ODS a blízký Rathův spolupracovník Petr Kott. Policie prý podezírá i šéfy minimálně dvou stavebních firem.

Podle předsedy sociální demokracie Bohuslava Sobotky by měl Rath pozastavit členství v ČSSD a odejít z funkcí v kraji. Poslanec označil své zadržení za politický útok, policie podle něj zneužívá svou pravomoc k zastrašování a likvidaci politických odpůrců.



Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ann, čtk

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…