Recept na šetření podle lidovců: Sto poslanců by stačilo

08.05.2012 12:27

Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek přišel s návrhem, jak by mohla Česká republika ušetřit poměrně velké peníze. Počet poslanců by se mohl snížit na polovinu.

Recept na šetření podle lidovců: Sto poslanců by stačilo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda KDU-ČSL Pavel Bělobrádek

Podle lidovců je počet zákonodárců v České republice výrazně nadhodnocený, když máme 200 poslanců a 81 senátorů. „Každá politická strana si musí být vědoma, že je nutné šetřit. Zároveň ale záleží na tom, jakým způsobem a kde úspory realizovat. Zvyšovat daně a snižovat důchody je tím nejjednodušším řešením, jenže to podtrhává nohy těm, kteří to mají už beztak těžké,“ komentuje aktuální politickou situaci Bělobrádek.

Sněmovna nepracuje efektivně

V řadě zemí Evropské unie se již ke snižování počtu poslanců odhodlali. Příkladem nám může jít Rakousko, Maďarsko, Itálie a Slovensko, kde tyto změny buď již implementovali, nebo je ke schválení připravují.

Lidovci tvrdí, že efektivita rozhodování totiž není dána velkým počtem poslanců, ale jejich kvalitou. Zároveň je třeba zvážit i způsob, jak poslance motivovat k poctivější účasti na práci sněmovny a ke svědomitějšímu pracovnímu výkonu.

„Náš stát podle toho vypadá, každý zákon se záplatuje desítkami novel, protože ho sněmovna nedokáže připravit kvalitně napoprvé. Lidé v privátním sektoru musí pracovat s vysokým nasazením, není důvod, proč by měl nekvalitní práci poslanců občan tolerovat.  Musíme si vzít příklad z ostatních zemí a aktivně reagovat,“ dodává Bělobrádek.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

20:17 Moravský espéďák: Rusko už za dva roky nebude existovat. Psali analytici z USA

Moravský kandidát SPD a Trikolory do Evropského parlamentu Boris Latýn ve svém komentáři zmiňuje ana…