Redaktor ČT Řezníček: Velký konflikt nikdo nechce. Pentagon je z Trumpova siláckého tweetování zděšen

11.04.2018 20:47

Washington připravuje odvetu za údajný chemický útok na syrské město Dúma. Americký prezident Donald Trump na Twitteru vyzval Rusko, aby se na americké rakety připravilo. Ještě předtím označil americko-ruské vztahy za vůbec nejhorší i ve srovnání se studenou válkou. Bývalý zpravodaj České televize ve Spojených státech Martin Řezníček proto v Interview na ČT24 promluvil o tom, jak vážně je podle něj nutné brát varování amerického prezidenta.

Redaktor ČT Řezníček: Velký konflikt nikdo nechce. Pentagon je z Trumpova siláckého tweetování zděšen
Foto: KPR- Hana Brožková
Popisek: Projev Donalda Trumpa na půdě OSN

Jestli je americký útok v Sýrii otázkou pouhých hodin, je podle Martina Řezníčka těžko odhadnutelné. Poté, co prý Trump ve svém tweetu napsal, že vyzývá Rusko, aby se připravilo na rakety, začala Amerika hned diskutovat o tom, co to vlastně znamená. „On totiž americký prezident během volební kampaně, během období těsně, než byl zvolen, a také po zvolení několikrát kritizoval Baracka Obamu za to, že příliš často mluvil o tom, co hodlá vojensky podniknout, ale Trump říká, že takový nebude a nebude předem říkat, co bude vojensky činit,“ uvedl Řezníček s tím, že když teď hovoří o vypuštění raket, velmi si protiřečí.

Kvůli Trumpovým posledním tweetům vztahujícím se k Sýrii podle Řezníčka zavládlo zděšení v Pentagonu, kde se tradičně připravuje řešení podobných situací. „Pentagon se dnes nechal slyšet, že řešení také už pro Trumpa má a na něm je, aby nějaké pak vybral. Pentagon se musel zhrozit, že se tohle řeší přes Twitter. Tyto věci se nechávaly vždy pod pokličkou a komentovaly se, až když proběhly,“ řekl.

„Vlastně nevíme, kdy by se to, o čem americký prezident hovořil na Twitteru, mělo stát, jestli je to jen součást vyjednávání, nebo skutečně vážně myšlená hrozba,“ dodal s tím, že se neví, zda jsme konfliktu blíže, ale pokud se bude chtít nyní Trump z tohohle vrátit zpět, bude to pro něj jistě velmi obtížné.

Evropská agentura pro letový provoz Eurocontrol vydala aerolinkám varování pro lety ve východním Středomoří. Toto varování podle bývalého zpravodaje pravděpodobně vychází z mezinárodní situace jako takové. „Nevíme sice, jaké jsou zdroje tohoto varování konkrétně, ale když se podíváme na to, co nedávno řekl francouzský prezident, co zaznívalo z Británie a co nyní zaznívá ze Spojených států, tak je to logické,“ řekl s tím, že navíc poté, co se stalo v létě 2014 na Ukrajině, kdy zde bylo v konfliktu sestřeleno letadlo, se není čemu divit, že nejrůznější sdružení, svazy a jednotlivé aerolinky jsou velmi pečlivé a preventivně upozorňují na možné nebezpečí, i kdyby proto neměly konkrétní varování ze strany zpravodajských služeb.

Donald Trump na sociální síti napsal, že „rakety budou pěkné, nové a chytré“, to je však podle Řezníčka jeho typická rétorika. „Vím, na co byla ta reakce, a to je to, co v tuto chvíli Američané také řeší. Tedy zda Trump tímto odkryl nějakou promyšlenou strategii a je to jen počáteční výstřel, nebo jen spontánní reakce na to, co viděl v dopoledních show v amerických televizích,“ zopakoval a dodal, že pravděpodobně to bylo varování Rusku a reakce na dřívější ruské prohlášení, že sestřelí raketu, která by mířila na Sýrii. „Otázka je, zda by byli Rusové ochotni jaksi zničit i zdroj téhle rakety jako takové,“ uvedl s tím, že pak už bychom se bavili o pravděpodobně velkém konfliktu, do něhož se nikomu nechce.

Spojené státy z útoku obviňují Damašek, který však popírá, že by se jeho vojáci na útocích jakýmkoli způsobem podíleli. Rusko zase vyzývá k tomu, aby se útok vyšetřil, a našly se jasné důkazy o tom, že za tím skutečně stojí syrská vláda. „Není opravdu možné říci, kdo za útokem stojí a zda je o chemické zbraně. Byl by potřeba čas na vyšetření, aby se mohlo přijít s nějakým závěrem, a na základě toho by se v OSN debatovalo a někdo by se rozhodl k akci,“ dodal s tím, že v tom, co Trump řekl, vidí vnitřní rozpory. „Na jednu stranu hovoří o nejhorších vztazích s Ruskem v celé historii, ve druhém tweetu mluví o tom, že spolupráce s Ruskem by byla fajn,“ uzavřel s tím, že pokud byl vzkaz skutečně určen Rusům, má minimálně dvě koleje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…