Redaktoří z rozhlasu podepisují dopis na podporu Janka Kroupy. Přidali útok na ředitele Zavorala

01.02.2018 19:16

Redaktoři Českého rozhlasu se zastali svého kolegy Janka Kroupy. Tomu ředitel ČRo René Zavoral vyčinil za údajně neobjektivní reportáž o společnosti Agrofert, momentálně odložené ve svěřenském fondu předsedy vlády Andreje Babiše (ANO). Redaktoři rozhlasu se však Zavoralovi postavili na odpor. V otevřeném dopise.

Redaktoří z rozhlasu podepisují dopis na podporu Janka Kroupy. Přidali útok na ředitele Zavorala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pole, ilustrační foto

Investigativní reportér Janek Kroupa připravil před časem reportáž, ve které upozorňoval na fakt, že Agrofert, vybudovaný druhým nejbohatším Čechem a současným předsedou vlády Andrejem Babišem, hospodaří na stovkách hektarů půdy, u které není jasné, komu patří. Generální ředitel Českého rozhlasu René Zavoral považuje za zvláštní, že reportáž vyšla právě v době, kdy Babiš jedná o sestavení vlády. Vedle toho se Zavoralovi nelíbilo, že reportáž není vyvážená, protože dostatečně nezdůrazňuje fakt, že na půdě, u níž není jasné, komu patří, hospodaří v Česku opravdu velké množství zemědělců.

Kroupa si však za svou reportáží stojí a připomíná, že žádný z oněch zemědělců nebyl v minulosti členem vlády, ministrem financí a dnes i premiérem. Proto nevidí nic špatného na tom, že na počínání Agrofertu upozornil.

Zavoral to však nenechal být a stěžoval si na Kroupovu reportáž u Rady Českého rozhlasu. A ta mu dala za pravdu. Konstatovala, že vysílání veřejnoprávního rozhlasu by mělo být vyváženější. Když se Zavoral na Radu obracel, citoval z připravené analýzy, která mluvila v Kroupův neprospěch. Zaměstnanci Českého rozhlasu však v otevřeném dopise, který k celé kauze sepsali, tvrdí, že Zavoral měl údajně k dispozici celkem tři analýzy, a dvě z nich hovořily v Kroupův prospěch. Ty však Zavoral nezohlednil, protože se mu nehodily.

Otevřený dopis má k dispozici server Aktuálně.cz. „My níže podepsaní zásadně nesouhlasíme s vystoupením generálního ředitele na jednání Rady ČRo, na kterém zkritizoval reportáže o neoprávněném hospodaření společnosti Agrofert, která patřila předsedovi vlády Andreji Babišovi z hnutí ANO,“ píše se v něm. „Vyjádření generálního ředitele Českého rozhlasu je manipulativní a jeho chování a vyjadřování velmi poškozuje dobré jméno veřejnoprávního Českého rozhlasu,“ stojí také v závěru dopisu.

Sluší se dodat, že mluvčí Českého rozhlasu Jiří Hošna tvrdí, že o žádném otevřeném dopise nemá informace, takže vedení rozhlasu se teď nemá ani k čemu vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…