Ředitel Havlovy knihovny Žantovský o britských volbách: Kdyby byl člověk úplný cynik...

13.12.2019 20:01

Hostem pátečního Interview ČT24 byl někdejší velvyslanec ve Velké Británii, dnes ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský. Lídr konzervativců Boris Johnson vedl podle Žantovského jasnou kampaň s heslem „dokončíme brexit“ a tímto jednoduchým heslem získal na svou stranu i jinak tradiční voliče levice. Ředitel by prý Johnsona rozhodně nezatracoval. Moderátorce Zuzaně Tvarůžkové vysvětlil, proč.

Ředitel Havlovy knihovny  Žantovský o britských volbách: Kdyby byl člověk úplný cynik...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Michael Žantovský

Ve Velké Británii je brexit prakticky jistý. Z volebních čísel je zřejmé, že konzervativce volili i  tradiční voliči labouristů na severu Anglie. Labouristická strana zvolila takovou zvlášrní kampaň, ani pro brexit, ani proti brexitu, možná druhé referendum. Prostě taková oblečená i neoblečená, a to je kampaň, se kterou nemohla uspět,“ upozornil Žantovský.

A vzhledem k tomu, že Boris Johnson dokázal dvakrát vyhrát volby starosty v Londýně, stal se ministrem zahraničí a dokázal s EU dojednat pozměněnou brexitovou dohodu, rozhodně to podle Žantovského není ztracený politik. „Já bych ho za ztracence nepovažoval,“ upozornil Žantovský.

Poté nechal divákům veřejnoprávní televize nahlédnout do britské duše.

„Britové jsou zvláštní národ. Je to národ, který si zakládá na tom, že je ostrovní, je to národ, který je hrdý na svou samostatnost. Většina hrozeb, kterým v minulosti Britové čelili, pocházela z evropského kontinentu, zatímco úspěchů dosahovali na jiných kontinentech, takže nejsou s Evropou zdaleka tak spjatí jako my,“ upozornil Žantovský.

Podle bývalého velvyslance v ostrovním království Johnson věří, že dokáže dojednat s EU dobrou obchodní dohodu, ale zda se mu to podaří, ukáže až čas. Protože zvítězil opravdu přesvědčivě, ve své straně bude mít silné slovo a může prosadit ledacos.

Johnsonovi k výraznému úspěchu pomohl i lídr Labour Party Jeremy Corbyn. „Kdyby byl člověk úplný cynik, tak musí Borise Johnsona podezírat, že si Jeremyho Corbyna zaplatil. Nemohl si přát lepšího soupeře,“ pravil Žantovský.

Pozornost věnoval i Skotsku. Zdůraznil, že pokud bychom podporovali samostatnost Skotska, museli bychom podle Žantovského spravedlivě podporovat také snahy Katalánců o nezávislost na Španělsku. V tuto chvíli však nepovažuje za příliš pravděpodobné, že by se Skotové od Anglie odtrhli, protože obě části země spojují osobní vazby mezi politiky, bezpečnostní zájmy a další aspekty.  

V případě Severního Irska je situace trochu jiná, tam prý nelze vyloučit, že se spojí s Irskou republikou a tamní obyvatelé tak teoreticky mohou zůstat součástí EU.  

Než se rozloučil s diváky, připomněl, že jeden z listopadových průzkumů ukázal, že největší politickou osobností posledních třiceti let zůstává pro většinu populace Václav Havel. Není tedy pravda, že má většina lidí problémy s působením Václava Havla v české politice. A ti, kteří nejen Havla označují hanlivě za pravdoláskaře, musí si to podle Žantovského vyřešit sami v sobě. „Když má někdo problém s pravdou a láskou, tak je to smutné, ale je to jeho problém, náš problém to rozhodně není,“ upozornil.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…