Reflex se loučí s „první republikou". Zeman s Babišem prý změnili režim

30.01.2014 11:26

Magazín Reflex přinesl ve svém nejnovějším vydání mimořádnou přílohu na téma: Co nás čeká po konci polistopadového režimu? Jeho konec je konstatován jako fakt. V průběhu roku 2013 jsme se měli posunout od liberální demokracie, směřující k západnímu střihu, k jakési „východní oligarchii“.

Reflex se loučí s „první republikou". Zeman s Babišem prý změnili režim
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman jmenoval vládu premiéra Bohuslava Sobotky

Do reflexovského „speciálu“ přispívá politolog Petr Sokol vymezením pojmu „druhá republika“. Podle něj události roku 2013 rozmetaly polistopadovou éru a došlo k zásadnímu překreslení politické mapy, které skutečně opravňuje slova o „druhé republice“.

Soudce Bohumil Dvořák pak do debaty přispívá úvahou o proměňujících se společenských hodnotách. Právo i zahraniční politika podle něj dvacet čtyři let stály na principu zavržení komunistické minulosti, ovšem nyní je toto „odstřižení“ v obou případech zpochybňováno.

Následuje úvaha redaktora Bohumila Doležala s názvem „normalizace bez komunistů“. Podle Doležala se vrací normalizace v tom, že se opět stáváme gubernií zaostalé východní despocie, která však tentokrát není reprezentována komunisty, ale oligarchy.

Prorektor vysoké školy CEVRO, založené Ivanem Langerem, Ladislav Mrklas, pak publikoval text „Miloš Zeman uchvatitel“, rozebírající stoupající vliv prezidenta republiky. Redaktor Daniel Kaiser pak změnu poměrů dokumentuje na kauze „protitotalitního“ Ústavu pro studium totalitních režimů, který chce prosazovat svůj výklad dějin.

Následuje anketa mezi nejrůznějšími osobnostmi, kterých se Reflex ptá, zda pociťují úbytek svobody. Takřka všichni respondenti odpovídají, že nikoliv, pouze psychiatr Cyril Höschl varuje, že bychom naše média měli bedlivě pozorovat. Herec Michal Suchánek přispěl do debaty názorem, že „kdyby bývalá knížata porazila Zemany, bylo by to jinak“.

Příloha končí úvahou novinářky Lenky Zlámalové, která identifikovala problém naší demokracie jako přílišnou slabost politiků v rukou miliardářů. Zejména Andrej Babiš podle ní těžko rozdýchával, že v roce 2006 ztratil svůj dosavadní vliv přes struktury kolem Stanislava Grosse, a rozhodl se, že si v politice musí vše „zařídit sám“. Jeho ambice nás prý posunuly k „východní oligarchii“.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…