Reflex spekuluje: Miloš Zeman to ve strachu z porážky zabalí. A najednou se objeví Zdeněk Škromach

09.07.2017 10:53

Kdo by v případě odstoupení prezidenta Miloše Zemana z prezidentské volby nastoupil na jeho místo? O tom spekuluje redaktor Reflexu.cz Jiří Štefek. A přichází na jméno bývalého senátora Zdeňka Škromacha, jenž by podle jeho slov mohl opět rozvlnit stojaté vody ve svém bazénku.

Reflex spekuluje: Miloš Zeman to ve strachu z porážky zabalí. A najednou se objeví Zdeněk Škromach
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Škromach

Že by prezident Miloš Zeman nemusel nakonec do volebního souboje nastoupit, v minulých dnech pohovořil jeho protikandidát, textař Michal Horáček. Nemyslí si to však sám. Podle Štefka je tak třeba odpovědět na otázku, kdo by to nakonec mohl místo Zemana vzít. „Třeba takový Zdeněk Škromach? Nemá už náhodou začít napouštět svůj bazének a pulírovat skleničky na víno ke svým proslovům?“ zeptal se. 

Horáček o Zemanově hozeném ručníku do ringu hovořil v souvislosti s výsledky průzkumu. „Současná hlava státu zjistí, že bitva je ztracená,“ míní Horáček s tím, že z úřadu by pak Zeman mohl odejít se vztyčenou hlavou a ne jako někdo, kdo z něj byl lidmi vymeten.

Původní text ZDE.

„Pravda je, že Zeman má s tímto druhem odchodů už svoji zkušenost. V letech 1998 až 2002 vedl jednobarevnou vládu ČSSD, ale dalšího možného období u moci se ‚zřekl‘ a do čela sociální demokracie posunul Vladimíra Špidlu. Výmluvy na věk či zdraví zde nemohou obstát, když končila ‚vláda sebevrahů‘, bylo Zemanovi nějakých 58 let a zamířil do předčasného důchodu. Dobře si spočítal, že v čele ČSSD by další volby nevyhrál a po debaklu v krajských a senátních volbách v roce 2000 zatroubil k postupnému ústupu,“ vypočítává Štefek. A dodává, že to, že má Zeman dost sil, dokázal hned za pár měsíců, když se přihlásil o křeslo na Hradě. „Následný útěk z Hradu zadním vchodem už pak ani nepotřeboval komentář,“ vzpomíná.

V současné době pak již na Zemanovi vidí stáří, únavu i vyčerpanost. „Proto kdyby se rozhodl do dalšího boje nejít, nikdo by nemohl ani ceknout. Jasně, hned by se tu vyrojily komentáře, že zbaběle utíká. Na druhou stranu by si za ně mohl částečně sám, protože se všude už dlouhou dobu tváří, jak všechno zvládá, jak je nepostradatelný a že bez něj by Česko pomalu zašlo na úbytě, a že to tudíž na Hradě ještě dalších pět let pro blaho národa zvládne. Je jen otázka, nakolik si to myslí Zeman sám, anebo nakolik si to ‚přeje‘ jeho okolí, kterému by konec Zemana na Hradě skončil rajský až velkopanský život,“ dodal Štefek.

Závěrem se pak zamyslel nad tím, kdo by případně mohl Zemana zastoupit a bojovat o hlasy levicového voličstva. „Zda by to byl někdo z vysokých představitelů ČSSD (zvažován je například šéf senátu Milan Štěch), anebo by se své hvězdné chvíle dočkal věčný stínový prezidentský čekatel Zdeněk Škromach? Ten přece opakovaně prohlašoval, že do volby půjde jen v případě, kdy by do ní nešel Miloš Zeman,“ zmínil Štefek. Škromachovi poradil, aby vzal láhev vína, věnec buřtů a vyrazil za Zemanem na vysočinskou tvrz, kde by se mohl dozvědět něco více. „A poté i veřejnost, protože pokud Škromach bleskově vysmejčí svůj bazének a večer co večer bude ovíněn točit videa jako o závod, jen tak pro nic za nic to nebude,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…