Reflex znovu varuje před Babišem. Už došlo i na vraždy

26.09.2013 8:35

Magazín Reflex opět velmi tvrdě útočí na miliardáře a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Na titulní stránce se s obrázkem podnikatele objevuje dramatická otázka „Kdo je tento pán?“ a odpověď lze nalézt v mnohastránkovém materiálu, jenž varuje před člověkem, který si prý chce pouze koupit moc.

Reflex znovu varuje před Babišem. Už došlo i na vraždy
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

V minulém týdnu magazín Reflex zveřejnil úvodník, ve kterém šéfredaktor Pavel Šafr velmi ostře útočil na podnikatele a předsedu hnutí ANO Andreje Babiše. Na serveru ParlamentníListy.cz následovala pozoruhodná přestřelka obou pánů, při které Babiš šéfredaktora mimo jiné obvinil, že mu psal prosebné SMS, aby si udržel své místo, když to vypadalo, že Babiš koupí vydavatele jeho časopisu. Šafr odpověděl, že Babiš je „malé dítě“, které nedovede pochopit, že vlastnit noviny a zároveň se pokoušet o úspěch v politice, není v demokracii tak úplně normální.

O týden později Reflex lídra ANO poctil dokonce obrázkem na obálce a několikastránkovým materiálem, který obsáhle rozebírá Babišovu minulost i praktiky jeho volební kampaně. Časopis mu v textu udělil „Cenu Věcí veřejných“, na jejichž propojení politiky s byznysem prý zdatně navazuje, kandidujícího herce Martina Stropnického zase nazval „Radkem Johnem letošních voleb“.

Není prý nic, co by si Babiš jako druhý nejbohatší Čech nemohl koupit, ani nic, co by nemohl slíbit. Reflex to dokazuje obsáhlými citacemi z jeho mítinku v Českých Budějovicích, který redaktor Bohumil Pečinka nazval „politická mše za dosud neodevzdané hlasy“.

Kromě toho Reflex přináší i velký rozhovor s pravicovým ekonomem Karlem Křížem, který Babiše kritizoval již v minulosti a nyní ještě přitvrzuje. Varuje především před Babišovým stále opakovaným výrokem, že chce stát řídit jako firmu. Babiš podle něj neumí své firmy řídit jinak než zcela despoticky, za maximálního využití strachu. Jenže zatímco ve firmě stačí odbojného manažera vyhodit, ve společnosti prý podobný přístup skýtá mnohem větší nebezpečí. „Aby se společnost bála, je nutné vraždit,“ upozornil Kříž.  

Robotárny, chudí zaměstnanci a nekvalitní výrobky

Pochybné jsou podle něj i sliby, že Babiš společnost a politiku očistí. „Občas může být kozel dobrým zahradníkem, pytlák myslivcem, ale belzebub bude vždy jenom belzebubem. Ten může i slibovat, že nebude mít žádného kmotra, Šloufa ani Nagyovou. On je totiž sám sobě Šloufem,“ prohlašuje nemilosrdně Kříž. Babiš je podle něj především neobyčejně zdatným vysávačem veřejných prostředků, je pravděpodobně největším příjemcem nejrůznějších dotací v celé zemi.

Jeho politické sliby jsou podle ekonoma stejně nesmyslné jako Babišovy údajné podnikatelské úspěchy. Miliardář se v poslední době často prezentuje jako cosi jako pokračovatel Tomáše Bati, což je podle Kříže absolutní nehoráznost. „Baťa byl dokonalý selfmademan, neměl žádná privilegia, vydupal firmu ze země, postavil na zelené louce desítky továren a celá města. Babiš jen skupuje existující firmy, lidem práci nedává, on je pouze přebírá,“ tvrdí. Majitel impéria Agrofert podle něj mnohem více lidí vyhodil, než přijal.

Kdyby zde Babiš nebyl, většině jeho firem by se prý fungovalo lépe. A rozhodně by se lépe žilo jeho zaměstnancům. „Ve svých podnicích udržuje hladové mzdy, rozhodně jedny z nejnižších v České republice,“ upozorňuje ekonom. Babišovy firmy podle něj neprodukují žádný pokrok, jsou to pouze robotárny, kde mizerně placení lidé vyrábí nekvalitní zboží. „Možná jako jediný podnikatel v ČR vyrábí zboží, které je svou kvalitou stejné, nebo dokonce horší než za komunistů,“ myslí si Kříž.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…