Reformy nejsou ideální. Ale lepší než nic, říká smířeně Rusnok

08.11.2011 22:50

Prezident asociace penzijních fondů Jiří Rusnok vystoupil v úterním pořadu Hyde Park na programu ČT 24 a trpělivě vysvětloval divákům, jak se to s tou penzijní reformou vlastně má. Občané našeho státu navrhovaným soukromým penzijním fondům nevěří, soukromé spoření na důchod je ale podle Rusnoka více než nutnost.

Reformy nejsou ideální. Ale lepší než nic, říká smířeně Rusnok
Foto: Repro ČT
Popisek: Jiří Rusnok v pořadu Hyde park

„Jestliže je dnes 95 procent příjmů důchodců z jediného, státního zdroje, který je založen na zdaňování aktuálních daňových poplatníků a budoucích daňových poplatníků, tak jsme se dostali do nebezpečné konstrukce," řekl v ČT Rusnok.

Že by bývalý člen ČSSD prosazoval druhý pilíř důchodové reformy v podobě soukromých fondů ze zištných důvodů, protože je majitelem jednoho z nich, Jiří Rusnok odmítá. Penzijní fond prý není nic, na čem by se dalo vydělat. Příjmy sice do penzijního fondu plynou, nicméně náklady na provoz je prý budou po mnoho let daleko přesahovat.  

Fond pod záštitou ČNB může vyřešit nedůvěru občanů

Při vysvětlování principu nového důchodového systému se Jiří Rusnok odvolával na systém, který úspěšně funguje například ve Švédsku a který Česká republiky do jisté míry okopírovala.

„Řekněme, že by existoval penzijní fond, který by spravovala ČNB, která by nakupovala aktiva po celém světě tak, aby byla kvalitní a bezpečná. Nebyl by tam vliv prakticky žádného soukromého sektoru. Tak to funguje třeba ve Švédsku," vysvětlil svou představu státního penzijního fondu, která by mohla pomoci odbourat problém s nedůvěrou občanů v soukromé penzijní fondy.

Jiří Rusnok zároveň připouští, že reforma v té podobě, jak ji vládní koalice při nočním jednání z neděle na pondělí schválila, zdaleka není ideální. Věří ale, že se vše časem spraví. "Život není ideální. Ale je to lepší, než nic," dodal hořce.

Z DPH se reforma financovat nebude

Padla i otázka na výhodnost spoření na důchod ve srovnání se zahraničními důchodovými systémy. Podle diváků jsou ve srovnání se zahraničím poplatky za spoření v penzijních fondech příliš vysoké. To ale Rusnok odmítá a připomíná, že musí vystačit s poplatky ve výši, kterou nenabízí žádný z tuzemských finančních ústavů. „Ve Švédsku si můžete vybrat zhruba ze sedmi set fondů, malá část jich je státních a ostatní jsou soukromé. Poplatky jsou tam velmi různé," doplnil srovnání se „vzorovou" zemí.

Upozornil pak, že návrh na financování důchodové reformy ze zvýšené DPH nikdy nepadl.
„Zvýšení DPH není nutný krok k přechodu na nový důchodový systém," uvedl Rusnok. Připustil však, že se na druhou stranu jedná o nejsnáze mobilizovatelný zdroj peněz. Toto financování ale samo o sobě nepomůže. „Je to o úsporách ve veřejných financích tak, aby důchodový systém byl posílen," doplnil bývalý sociální demokrat, který ze strany vystoupil kvůli tomu, že se změnila ze „strany práce" na „stranu sociálních dávek".


Související:


Foto: Repro ČT


Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jhe

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…