Registr smluv Sněmovna možná schválí v září

03.07.2014 15:25

Návrh zákona o internetovém registru smluv státu, krajů, obcí a dalších organizací by mohla Sněmovna schvalovat v září. Debata se ještě povede hlavně o zveřejňování smluv firem s účastí státu, krajů a obcí. Jde o to, aby nebyly poškozeny vůči konkurentům na trhu, řekl novinářům po dnešním jednání zástupců vlády v čele s premiérem Bohuslavem Sobotkou a protikorupční iniciativy Rekonstrukce státu ministr pro legislativu Jiří Dienstbier (oba ČSSD).

Registr smluv Sněmovna možná schválí v září
Foto: Hans Štembera
Popisek: Březnové zasedání poslanecké sněmovny

Předlohu již dříve podala skupina poslanců v čele se semilským starostou Janem Farským (TOP 09 a Starostové). Debaty o normě se ve výborech protahovaly. Ústavně-právní výbor ji nakonec doporučil schválit se změnami, podle hospodářského výboru by ji měla dopracovat vláda a výbor pro veřejnou správu doporučil zamítnutí. 

Dienstbier připomněl, že registr smluv je součástí koaliční smlouvy a vládního prohlášení. "Trváme na tom, aby byl zaveden," řekl. Platí podle něho princip, že zveřejnění bude podmínkou účinnosti smlouvy. S Rekonstrukcí státu podle něho panuje shoda na omezeních pro zveřejňování objednávek a faktur a na dvouleté výjimce pro malé obce. Tyto změny již dřív doporučil i ústavně-právní výbor.

Zatím není podle ministra jasná úprava ve vztahu k firmám s účastí státu, krajů a obcí. "Je třeba ochránit jejich postavení na trhu," zdůraznil Dienstbier.  Na celkovém pozměňovacím návrhu bude pracovat koaliční poslanecká skupina spolu s ministerstvem vnitra. 

Farský postoj vládních činitelů přivítal. Připomněl, že v minulosti byly principy předlohy zpochybňovány. Padaly třeba návrhy, aby zásadní bod o neúčinnosti nezveřejněné smlouvy nahradil správní delikt - za neuveřejnění dohody by tedy hrozila pokuta. 

Rekonstrukce státu je zatím spokojena

Zástupce Rekonstrukce státu Jiří Boudal je spokojen s tím, že většinu technických bodů se podařilo vyřešit. Ohledně úpravy zveřejňování smluv firem existuje několik řešení, iniciativa je ale rozhodně proti jejich úplnému vynětí ze zákona. Boudal zdůraznil, že schvalování předlohy v září iniciativa bere za velmi závazný termín. Dienstbier podotkl, že zákon musí být schválen v určitém předstihu před jeho zavedením do praxe, aby stát připravil příslušný informační systém. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš, čtk

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

8:20 Fiala to musí říct první... Úniky z tajných služeb vybraným novinářkám? „Kauza“ Bystroň. Generál varuje

Není dobré, pokud tajné služby používají média k „únikům“ ze svých dokumentů, varuje generál a bezpe…