Rejžkův parťák Just napsal rozzuřený dopis kvůli knize o českých dějinách: A kde je genocidní vyhnání německých obyvatel?

31.08.2020 19:03

Teatrolog a literární kritik Vladimír Just, kterého mohou čtenáři znát třeba z publicisticko-kritického pořadu Katovna, vydal na webu Forum24 otevřený dopis historikům, kteří se podíleli na zpracování historické knihy Dějiny Česka. Justovi vadí zejména kapitola o komunistickém režimu. Podle něj se autoři dostatečně nezmiňují o některých závažných událostech tohoto období. Třeba o vraždě Milady Horákové nebo o utrpení lidí během kolektivizace. A co je to Klauzemánie?

Rejžkův parťák Just napsal rozzuřený dopis kvůli knize o českých dějinách: A kde je genocidní vyhnání německých obyvatel?
Foto: repro youtube.com, tan
Popisek: Vladimír Just na TV Noe

Anketa

Je špatně, když se lidé smějí zranění prezidenta Zemana?

95%
5%
hlasovalo: 13771 lidí

Justovi kromě výše uvedeného také vadí, že je v knize podle něj záměrně akcentován a vyzdvihován modernizační přínos období reálného socialismu.

Kritik začíná svůj dopis takto: „Vážení kolegové! Tento dopis je adresovaný vám, kteří jste v kolektivním díle Dějiny Česka, určeném široké, tj. i laické veřejnosti, odpovědní za zpracování období 1945–1989. Tedy období  nástupu národně-socialistické třetí republiky, jež byla logickou předehrou únorového uchvácení moci a následného upevňování, rozvolňování a znovuupevňování vlády jedné strany totalitního typu.“

Just v dopise dále píše: „Vláda strany totalitního typu fakticky zrušila všechny nezávislé instituty jako svobodné volby a z nich vzešlý Parlament, nezávislá média a soudnictví a učinila z nich pouhé atrapy zakrývající podstatu systému: totiž zmíněnou, ústavně zakotvenou vládu jedné strany. Pod touto atrapou děly se zvláště v prvním období „zostřeného třídního boje“ nejhorší zločiny, zřizovány novodobé koncentrační tábory, likvidovány a kriminalizovány celé skupiny obyvatel (jména jako Heliodor Píka, Milada Horáková, Záviš Kalandra, Josef Toufar či Jan Palach jsou jen nejviditelnějšími symboly mnohem širšího, bezprecedentního bezpráví a nelegitimnosti režimu, jehož legitimitu, podle vás podpořenou vůlí obyvatel, se váš spisek marně snaží obhájit.“

Dále teatrolog pokračuje a vypočítává to, co všechno mělo být v knize zmíněno: „Je mi trapné renomovaným historikům připomínat, že po plošném a genocidním vyhnání německých obyvatel na základě principu kolektivní viny přišli na řadu soukromě hospodařící rolníci, živnostníci, nezávislé církve, justice a odbory, nekomunističtí policisté a vojáci včetně hrdinů západního odboje, nezávislí intelektuálové a jejich organizace.“  

Podle historiků, kteří na knize spolupracovali, se však nejedná o opomíjení faktů. Historici tvrdí, že se pouze zajímají o jemnější souvislosti života v diktatuře.

Kritik Vladimír Just se často vyjadřuje k událostem veřejného života. Už před první přímou prezidentskou volbou sepsal vzkaz pro potenciální voliče Miloše Zemana s názvem „Volíte-li Zemana, ničemu se pak nedivte“ a zveřejnil ho na svém blogu na Aktuálně.cz.

Václav Havel prý byl pro svět více než pro nás doma světlým symbolem, zatímco Václav Klaus byl prý úplně jiným symbolem, protože svět se mu, na rozdíl od nás opožděnců, směje již dávno. „Oba prezidenti o nás vypovídají víc, než tušíme. A stejně tak o nás a našem hodnotovém systému bude vypovídat prezident budoucí, silnější o mandát přímé volby,“ poučuje Just ve svém vzkazu.

Pak poznamenává, že jediné, v čem v tolik připomínané „triumfální“ debatě na TV Prima Family Miloš Zeman skutečně porazil svého soupeře Karla Schwarzenberga, byla lepší znalost ruštiny. I to je prý pro jeho kandidaturu typické. A Just se prý dvacet pět let poté, co jsme se osvobodili z pozice ruské gubernie, rozhodně nechce vracet zpět do této sféry vlivu.

Ti lidé, kteří si myslí, že nejlepší kvalifikací na Hrad je pivní humor a temná minulost, by se prý v následujících deseti letech neměli ničemu divit. „A nestěžujte si, že žijete – a my bohužel s vámi – nadále v Klauzemánii,“ uzavírá slovní hříčkou, kterou naráží na poslední dva české prezidenty, svůj vzkaz Zemanovým voličům.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: AZy

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

17:01 Macronův sen o míru během olympiády. Hoffman tuší, proč nevyjde

POHLED IVANA HOFFMANA Sprnová olympiáda v Paříži se Emmanuelu Macronovi zdá vhodnou příležitostí, ab…