Reklamní agentury hrozí Česku arbitrážemi. Za zákaz billboardů u dálnic

17.01.2013 8:50

V roce 2017 mají od českých dálnic či rychlostních silnic zmizet reklamní billboardy. Reklamní agentury, které mají pronajaté plochy na dobu přesahující tuto časovou hranici, zvažují, že se s Českem budou přít o peníze v arbitrážích. Na tuto možnost upozorňoval někdejší ministr dopravy Pavel Dobeš, který ale zákaz prosazoval, maje na mysli především ochranu lidského života. Zprávu o hrozících trablech přináší čtvrteční Právo.

Reklamní agentury hrozí Česku arbitrážemi. Za zákaz billboardů u dálnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Dálnice, ilustrační foto

Podání žaloby za zmařené investice v Česku zvažuje např. americká firma A. C. E. Media. „Činíme nyní nezbytné přípravné kroky,“ potvrdila ve středu Právu manažerka A. C. E. Media Monika Jarolímková.

Tisícovka billboardů stojí na černo

Na okreskách ale billboardy zůstanou. Exministr Dobeš sice prosazoval jejich kompletní zákaz, ale poslanci mu nevyšli vstříc s odůvodněním, že města a obce získávají z umístěných billboardů značné příjmy. U dálnic stojí asi 2200 billboardů a z toho je celá tisícovka umístěna nelegálně. Měly by tedy okamžitě zmizet a to na náklady provozovatele. Dohlédnout na to mělo Ředitelství silnic a dálnic, ale většina ploch zatím u dálnic zůstává.

„V konfrontaci s tisícovkou nelegálních billboardů je zřejmé, že státní orgány neplní svou zákonnou povinnost. Nečinnost příslušných orgánů napomáhá nepoctivým podnikatelským subjektům, které budují bez povolení stále další billboardy. Tato diskriminace soutěžitelů je dalším důvodem možných právních kroků vůči státu,“ upozorňuje A. C. E. Media.

Exministr Dobeš, který krátce po odchodu z ministerské funkce opustil i stranu LIDEM, ale trval při prosazování zákona na tom, že ochrana lidského života stojí na prvním místě. „Stát má právo přijímat opatření například k ochraně veřejného zdraví, i když je tím negativně ovlivněna zahraniční investice,“ zdůrazňoval v té souvislosti Dobeš. Kvůli nárazům aut do billboardů totiž dochází každoročně ke smrtelným nehodám, a tomu má novela zabránit.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Opravdu máte čisté svědomí?

Dobrý den, opravdu vám přijde OK přijít k titulům tím, že publikujete v podezřelých časopisech nebo v těch, v jejichž vedení jste sám seděl? To vám přijde v pořádku? Dosud jste na mě působil jako morální autorita, ale teď už si to o vás nemyslím

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

13:30 „Ta hanebná kampaň je trefná? Můžeme si za to sami? Jako Fico?“ Lipavský rozzuřil Bžocha

Hosty pořad první části Partie Terezie Tománkové na CNN Prima News byli ministr zahraničí Jan Lipavs…