Řekněte nám ještě tu pohádku o Červené Karkulce. Středula rázně utnul výklad ekonomického experta ODS

18.04.2017 22:47

Ekonomický experti Michal Pícl (ČSSD) a Jan Skopeček (ODS) se nad otázkou platů v Česku utkali v úterních Událostech, komentářích České televize. Posadil se k nim ještě šéf odborů Josef Středula a oba politiky zastínil. Prohlásil mimo jiné, že ODS tady lidem vypráví pohádky.

Řekněte nám ještě tu pohádku o Červené Karkulce. Středula rázně utnul výklad ekonomického experta ODS
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

„My se inspirujeme na Slovensku, což je srovnatelná ekonomika. Teď tam minimální mzda činí 432 euro a pan premiér Fico říká, že by ji rád dostal na 500 euro,“ začal Středula.

Skopeček se okamžitě ozval, že zvyšování minimální mzdy nepovažuje za rozumné, protože jde o uměle vytvořený konstrukt, jenž mnohdy brání zaměstnávání lidí, kteří by o práci stáli, ale nemají třeba dostatečné vzdělaní a zaměstnavatelé nejsou ochotni jim dát víc. Občanští demokraté vidí cestu spíše ve snižování odvodů na sociální a zdravotní pojištění. Tyto odvody jsou u nás vysoké a podle Skopečka neúměrně zdražují pracovní sílu. 

Naproti tomu Pícl dával Středulovi za pravdu. Máme prý solidní produktivitu práce, ale mzdy mizerné. ČSSD se proto snažila zvyšovat minimální mzdu, a tím tlačit i na růsty dalších platů.

Skopeček si trval na svém: Snížit odvody!

Středula tím ovšem neskončil. „V České republice se za posledních 27 let považuje nízká cena práce za konkurenční výhodu, a to je docela problém. Pak sem přišla vláda liberálů a ta tu minimální mzdu nezvyšovala osm let, bylo to asi o padesát korun,“ rozčiloval se Středula. Obratem si rýpl do ODS a zopakoval, že ODS nezvyšovala minimální mzdu, zatímco ČSSD ji zvyšuje, a pokud jde o zmiňované zdanění práce, občanští demokraté prý chtějí ulevit jen zaměstnavatelům, nikoli už zaměstnancům.

Skopeček se ovšem nedal. „Vyšší minimální mzda neznamená, že poroste mzda v celé ekonomice. Když roste produktivita práce, tak rostou mzdy. Žádné centrální nařízení to nedokáže. Pokud tady nebudeme mít perspektivní firmy, tak nám mzda neporoste.“

Pícl okamžitě vytáhl protiargument. „Čím nižší mzdy jsou na těch nižších úrovních, tím víc působí jako kotva na další mzdy,“ vypálil okamžitě expert ČSSD. 

Skopeček se ale stále nechtěl vzdát. „My si myslíme, že když ulevíme zaměstnavatelům a snížíme jim náklady, které budou muset za zaměstnance nést, tím lépe, protože z každé stokoruny, které přidají zaměstnancům, budou moct odvádět méně na dalších odvodech,“ shrnul základní předvolební plány ODS.

ODS tady vypráví pohádky, udeřil Středula

Celou debatu ovšem zhurta uzavřel Středula. „Pokud snížíte odvody, tak budou horší služby, bude méně peněz na zdravotnictví a tak podobně. To, co říkal pan Skopeček, tak mě napadlo, že může ještě pokračovat pohádkou o Červené Karkulce, to by se docela hodilo,“ nešetřil kritikou odborář.

ODS podle Středuly myslí jen na zaměstnavatele a výpadky v rozpočtech prý občanští demokraté nahradí tak akorát vyšší spoluúčastí pacientů ve zdravotnictví, tepal znovu a znovu Středula Skopečka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…