Rektor Hampl: Než takové školné, tak raději žádné

24.01.2012 19:13

Reforma vysokých škol budí silné emoce u studentů, rektorů i u ministra školství. Přestože rektoři považují reformu za nutnou, nesouhlasí se současnou podobou. „Než takhle zavádět školné, tak ho raději nebudeme zavádět vůbec. Nesouhlasíme hlavně s materiální pomocí studentů. Současná podoba nepomůže ani školám, ani studentům a stát to přijde draho,“ uvedl rektor Univerzity Karlovy Václav Hampl.

Rektor Hampl: Než takové školné, tak raději žádné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Studenti, ilustrační foto

Václav Hampl se dnes sešel s ministrem školství Josefem Dobešem, aby prodiskutovali reformu vysokých škol. „Rektoři jasně požadovali, že věcné záměry potřebují ještě čas, aby se dopracovaly. Byly propracovávány zhruba rok a dneska jsme se konečně setkali s ministrem. Domluvili jsme se na tom, že je potřeba o tom ještě hovořit za jeho osobní účasti. Otázkou je, jestli to k něčemu povede,“ uvedl Hampl v Impulsech Václava Moravce.

„Rektoři se v zásadě shodují na tom, že zavedení školného podpoří, pokud to nebude znamenat odliv veřejných prostředků a nevytvoří to filtr pro studenty, kteří mají nadání a nemají prostředky. V současné podobě není ani jedna podmínka schválena,“ upozornil Hampl.

Máme plán, říká rektor

Univerzita Karlova vypracovala vlastní návrh na platbu školného. „Před dvěma lety jsme vypracovali expertní materiál, ve kterém jsme došli k tomu, že by byla vhodná cesta relativně malých plateb, které by si mohli všichni dovolit, zhruba tak pět tisíc. Na jednoho studenta je to malá částka, ale pro školu není zanedbatelná a nemělo by to žádný vliv na státní rozpočet,“ představil plán Hampl.

Hampl rovněž nesouhlasí s myšlenkou, že by školné za studenta splácel budoucí zaměstnavatel. „Obávám se, že to může fungovat pouze v některých segmentech,“ dodal rektor UK.

Reforma počítá i s omezením role akademického senátu. „Nemám problém s tím, aby došlo k určité modifikaci samosprávy, ale nesouhlasím se strukturálními změnami. Je dobře, že jsou studenti významně zastoupeni, berou svoji práci zodpovědně a jsou důležití pro chod školy,“ řekl Hampl.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor:

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…