Rektor: Stát by měl proplácet testy i zaměstnancům VŠ a prioritně je očkovat

30.04.2021 6:15

Obnovení prezenční praktické výuky na vysokých školách sice přichází pozdě, ale některé obory ho stejně uvítají. Budou díky tomu moct dohánět výuku i po skončení semestru. ČTK to dnes řekl předseda České konference rektorů Petr Sklenička. Podle něj ale není pochopitelné, proč vláda nechce proplácet testy na covid-19 i pro zaměstnance vysokých škol. Upozornil také na to, že akademici stále čekají na své prioritní očkování, které jim vláda slíbila.

Rektor: Stát by měl proplácet testy i zaměstnancům VŠ a prioritně je očkovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Robert Plaga

Ministr školství Robert Plaga (za ANO) dnes oznámil, že vláda počítá s návratem všech studentů vysokých škol k praktické výuce od 10. května. Dosud je na vysokých školách povolená praxe jen ve zdravotnických či farmaceutických oborech a v posledních ročnících ostatních oborů.

Podle Skleničky rozhodnutí přichází pozdě, protože na většině škol už končí semestr. „Jsou tu nicméně obory, které jsou odhodlané dohnat kontaktní předměty i po semestru, po zkouškovém období nebo dokonce v létě. Pro ty to vítáme," řekl.

Vláda dnes rozhodla rovněž o tom, že stát bude veřejným vysokým školám kompenzovat náklady spojené s testováním studentů. Za přesnější PCR testy budou dostávat na studenta a týden do 150 korun a za antigenní testy 60 korun. U pracovníků vysokých škol chce ministerstvo školství dál usilovat o to, aby pravidla pro kompenzace nákladů spojených s testováním byla stanovená ve stejné podobě jako u podnikatelů, tedy 60 korun za test.

Sklenička označil rozhodnutí vlády za dílčí pokrok. „Vůbec nechápeme, proč by se nemohly proplácet testy i zaměstnancům i studentům. Tím spíš, že vysoké školy měly kvůli covidu-19 do této chvíle vícenáklady nebo ztráty, které se blíží dvěma miliardám korun," řekl. Za loňský rok podle něj ztráty vyčíslily na 1,25 miliardy korun a za letošek je zatím odhadují na asi tři čtvrtě miliardy.

Rektor dodal, že vysoké školy teď čekají rovněž na vyjádření vládních představitelů k očkování. „Nyní se už dá říct, že dochází k nedodržení vládou schválené strategie očkování, protože tím, že se otevírají skupiny pro lidi od 55 let, tak je zřejmé, že vysokoškolští pracovníci byli přeskočeni," řekl. Podle strategie očkování z ledna měli akademičtí pracovníci vysokých škol dostat přednost při očkování proti covidu-19 podobně jako zaměstnanci nižších stupňů škol. Zařazeni byli do prioritní skupiny 1B, tedy hned po lidech s nejvyšší prioritou, jako jsou zdravotníci a nejstarší lidé. Zaměstnanci v regionálním školství se mohli k očkování přednostně registrovat od 27. února do 28. března.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…