Řeky v Plzeňském kraji stoupají, nejvíce Radbuza a Úhlava

03.06.2013 8:16

Hladiny řek v Plzeňském kraji od neděle opět stoupají. Nejhorší situace je na Radbuze, kde prakticky po celém toku platí třetí stupně povodňové aktivity. Stejná situace je na Úhlavě a velmi silné průtoky jsou také na Berounce. ČTK to řekl dispečer Povodí Vltavy Jan Bláha. Podle předpovědí bude dnes v regionu dále pršet a má napadnout pět až 15 milimetrů; déšť už začal na Plzeňsku.

Řeky v Plzeňském kraji stoupají, nejvíce Radbuza a Úhlava
Foto: Facebook.com
Popisek: Povodně 2013

Hasiči zasahovali od pátku do neděle u více než 400 událostí. Nejvíce u čerpání vody, stavění hrází a popadaných stromů. Během běžného víkendu se počty zásahů pohybují v průměru do 20.

Relativně nejlepší situace je na Mži

Rostou průtoky ve Staňkově na Domažlicku a tedy po celém toku Radbuzy. "V Klatovech-Tajanově na Úhlavě je stále mírný vzestup, ale téměř už setrvalý stav. Po toku bude ale ještě hladina mírně stoupat," uvedl Bláha. Třetí stupeň je stále na Úslavě v Plzni-Koterově, kde by měla už začít kulminace; stav vody už se stabilizuje.

"Na Klabavě (byla o víkendu nejproblematičtější řekou v regionu) už dochází v Hrádku na Rokycansku k poklesu. Na to bude navazovat velmi mírný pokles na dolním toku pod vodním dílem Klabava a v Nové Huti," uvedl. Průtoky jsou ale stále podle Bláhy značné.

Relativně nejlepší situace je na Mži, kde jsou první a druhé stupně povodňové aktivity. Mírně bude stoupat přítok do vodního díla Hracholusky, největší přehrady v Plzeňském kraji, jak dotékají Kosový a Hamerský potok a horní Mže, uvedl Bláha. Hracholusky mají stále ještě rezervu, podle nedělních informací na dva dny.

Třetí stupně povodňové aktivity na menších tocích

Mírný vzestup je na Berounce. Její kulminaci si pracovníci Povodí ještě netroufli odhadnout, protože aktuální předpověď průtoků od ČHMÚ dostanou kolem 09:00. Do regionu nyní přišly podle Bláhy srážky ze severu, z Německa a Polska. "Teď nás přechází a začalo pršet na Plzeňsku. Budou postupovat k jihozápadu a oživí to zase trochu horní toky, takže se budou poklesy na všech řekách zpomalovat," uvedl.

Třetí stupně jsou podle Bláhy také na menších tocích, které ani na povodňových mapách neblikají, protože ještě nejsou oficiálně stanovené. "Třeba na Merklínce v povodí Radbuzy určitě budou problémy se zatopenými domy," uvedl.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…