Republikáni chtějí prosadit hodně drsný zákon. V tomto světle i Donald Trump vypadá jako mírný hošík

18.06.2016 20:04

Masakr v orlandském gay klubu vyvolal v táboře demokratů a republikánů rozdílné reakce. Demokraté chtějí opět ztížit přístup veřejnosti ke zbraním, republikáni by zase rádi zakázali vstup do země všem uprchlíkům.

Republikáni chtějí prosadit hodně drsný zákon. V tomto světle i Donald Trump vypadá jako mírný hošík
Foto: pixabay.com
Popisek: Newyorská Wall Street

Za legislativním návrhem stojí texaský kongresman Brian Babin a dalších jeho 85 kolegů. Republikánská iniciativa jde přitom ještě dál, než navrhoval před několika týdny Donald Trump, který chtěl zabránit vstupu do země pouze muslimským uprchlíkům. Tehdy za svůj návrh sklidil americký multimiliardář zdrcující kritiku s odkazem na jeho údajnou islamofobii. Možná právě proto Babin nehodlá rozlišovat a požaduje plošný zákaz vstupu pro všechny migranty.

„Náš návrh zákona v prvé řadě chrání bezpečnost amerických občanů. Chceme uvalit moratorium na přijímání uprchlíků do té doby, než se ukáže, že nepředstavují bezpečnostní hrozbu pro náš národ,“ napsal Babin v dopise, prostřednictvím něhož si chtěl zajistit co největší podporu mezi republikány. Babin rovněž požaduje, aby příslušné úřady zveřejnily informace o uprchlících, kteří pobírají podporu v rámci zdravotnické péče, sociální péče a dalších obdobných programů.

Celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Jak konstatuje Foreign Policy, tón Babinova dopisu do značné míry připomíná rétoriku Trumpa, protože také texaský kongresman hodlá napadnout proces prověřování uprchlíků, který považuje za nedostatečný. „Ve skutečnosti tento proces trvá více než dva roky a začíná prověřováním ze strany Úřadu Vysokého komisaře OSN pro uprchlíky. Následuje prověřování ze strany amerických bezpečnostních a zpravodajských agentur,“ argumentuje Foreign Policy.

Za hlavní argument, proč je nutné přikročit k tomuto radikálnímu kroku, považuje Babin poslední teroristický útok v orlandském gay klubu. „Čelíme radikálním džihádistům, kteří přicházejí do naší země. Přestože jde o druhou generaci, radikalizují se,“ cituje Foreign Policy z úterního rozhovoru Babina pro Breitbart Daily News. Podle očekávání se stal Babinův návrh terčem stejně ostré kritiky jako ten z dílny Donalda Trumpa. Zástupci humanitárních organizací tvrdí, že republikáni jednají v rozporu s americkými hodnotami.

„Někteří členové Kongresu cynicky zneužívají tragédii v Orlandu ke zvýšení obav z muslimů a obecně ze všech žadatelů o azyl. Legislativní návrh kongresmana Babina je zbytečný a veskrze neamerický,“ prohlásil Noah Gottschalk z mezinárodní neziskové organizace Oxfam. Podle Foreign Policy je nepravděpodobné, že by se podařilo návrh zákona republikánům prosadit v Kongresu či Senátu. „A pokud by k tomu náhodou přece jenom došlo, Bílý dům bude tuto iniciativu zcela jistě vetovat.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…