Řešíme ptákoviny, řekl Benda na ČT o nové krizi

31.08.2011 22:54

Krize kvůli Ladislavu Bátorovi skončila v pondělí a hned je tu další úředník, který v koalici dělá problémy. Zřízení funkce státního tajemníka pro EU rozčílilo TOP 09. V pořadu Události, komentáře o tom diskutovali členové Výboru pro evropské záležitosti Marek Benda (ODS) a Jaroslav Lobkowicz (TOP 09) a také Vojtěch Belling, jmenovaný státní tajemník.

Řešíme ptákoviny, řekl Benda na ČT o nové krizi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec ODS Marek Benda při rozhovoru

Podle Bendy je zřízení takové funkce úplně normální. „Je přece evidentní, že dnešní záležitosti kolem EU jsou vnitřní záležitosti země, jsou to věci, které se aplikují tady u nás," argumentoval. Rozhodně to prý není žádné vměšování do věcí ministerstva zahraničí.

Související:
Nečas si prosadil tajemníka. Kalousek vyvolává smírčí řízení

TOP 09 se ale nelíbí hlavně způsob, jakým si ODS a Věci veřejné názor prosadily. „Mělo se to udělat trochu jinak. Ne v týdnu, kdy byl pan ministr zahraničí na dovolené a řádně omluven. Mohlo se to udělat alespoň slušně," řekl Lobkowicz.

Mluví o tom Kalousek

„Je úplně zbytečné, aby se tyto kauzy takto vyhrocovaly. Vždyť devadesát procent času o těchto věcech na vládě mluví pan ministr Kalousek," řekl Benda. „Aby každá strana měla pocit, že má ve vládě absolutní právo veta, tak to dojdeme do stavu, kdy vláda nebude schopna fungování," myslí si. Koordinaci evropské politiky prý reálně provádí premiér, nikoli ministerstvo zahraničí.

„Většina států EU má takové tajemníky, ale tito tajemníci patří pod ministerstvo zahraničních věcí," nesouhlasil Lobkowicz. „Je to malý problém, který bude brzy vyřešen. V situaci, kdy se ve sněmovně probíhá schvalování zásadních reforem, řešíme ptákoviny," zlobil se Benda.

„Domnívám se, že celá kauza je poněkud zveličována. Opravdu na té funkci nevidím nic zvláštního," řekl k tomu Belling. „Rozhodně nikdo nechce přejímat kompetence ministerstva zahraničí a zahrnovat je pod úřad vlády," dodal.

Čtěte více:
Kabinet projednával otázku vzniku tajemníka pro EU. Opět bez TOP 09
Státní tajemník pro věci Unie je podvod na voliče, tvrdí Kalousek
Nebude to ministr, hájí tajemníka pro EU Nečas

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: joh

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

21:50 Tomu věří neúspěšní. Plukovník rozebral dezinfo. A na koho cílí

Plukovník Ivo Zelinka byl hostem podcastu Čestmíra Strakatého. A řeč byla o ruské válečné propagandě…