Respekt: Děláme díru do naší demokracie. Jako na Putinův povel

28.04.2014 13:54

Novinář Martin M. Šimečka na webu časopisu Respekt napsal komentář o ruské invazi na Ukrajinu. Prý začala už dávno, když ukrajinští politici a oligarchové začali rozkládat zemi pomocí korupce. Teď už Rusko jenom sklízí plody práce, kterou začalo. Otázkou je, zda k podobné invazi nedochází také v Česku.

Respekt: Děláme díru do naší demokracie. Jako na Putinův povel
Foto: www.kremlin.ru
Popisek: Prezident Ruské federace Vladimir Putin

Podle Šimečky se taková invaze pozná podle míry nedůvěry v demokracii a schopnosti rozeznávat lež od pravdy. Ruská propaganda se totiž snaží u lidí vyvolat dojem, že úplně všichni lžou a nikdo nemá pravdu.

Všichni lžou a není komu věřit. Taková společnost se snadno nakazí Putinovým virem

Něco takového se přitom velice často říká také v České republice. „Politici lžou, média lžou, Brusel lže, Moskva lže, Washington lže. Není komu věřit. Jenže společnost, která je zevnitř rozložená nedůvěrou v sebe sama a v instituce, jež tvoří její demokratickou strukturu, je pak už lehkou obětí Putinova viru,“ obává se Šimečka.

Novinář poukazuje na příklad Maďarska, které je v EU, a přesto je prý tamější režim věrnou kopií modelu Vladimira Putina. „Nástupu autoritativního Viktora Orbána přitom předcházel rozklad společnosti, která – znechucena korupcí a lží – přestala věřit v demokracii,“ vysvětlil Šimečka.

Putin vyzval západní civilizaci na souboj. Obranná linie ČR je děravá

Podle něj jsme se ocitli ve válce, kterou nám ovšem nikdo oficiálně nevyhlásil. Jsme ale součástí západní civilizace, kterou Putin otevřeně vyzval na souboj. Bojuje proti liberalismu, principům volného trhu, parlamentarismu a lidským právům.

„Putin usiluje všechny tyto pilíře Západu rozežírat zevnitř. O Británii nebo Francii se nebojím, ale když se dívám na Česko nebo na Slovensko, je naše obranná linie děravá - a my sami do ní děláme díry jako na Putinův povel,“ tvrdí novinář časopisu Respekt.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vfe

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…