Respekt jásá: Kremlu se mistrovství světa vymstilo. Lidé poznali svět a už jdou do ulic

17.08.2018 21:01

Server Respekt přinesl komentář Jiřího Soboty, jenž se vrací k mistrovství světa ve fotbale, které se konalo v Rusku.

Respekt jásá: Kremlu se mistrovství světa vymstilo. Lidé poznali svět a už jdou do ulic
Foto: worldwide.com
Popisek: Fotbal, ilustrační foto

„Ruský prezident Vladimir Putin má podle všeho problém a ten přichází paradoxně ze strany, ze které by ho málokdo čekal. Před pár týdny skončilo v Rusku mistrovství světa ve fotbale a byl to vlastně úspěch. Organizačně nic podstatného nekikslo, hrál se pěkný a dramatický fotbal, ruský národní výběr postoupil v bojích mnohem dál, než se čekalo, a celkově kolem šampionátu a davů zahraničních fanoušků, kteří zaplavili zemi, panovala příjemná atmosféra,“ píše úvodem Sobota. 

Následující průzkumy veřejného mínění však Putina zřejmě netěší, neboť se v zemi podle všeho zásadně změnila nálada, když se například zdvojnásobil počet lidí, kteří vnímají pozitivně Spojené státy. 

„Najednou to vypadá, že významná, možná většinová část ruské společnosti přestává mít problém se Západem. Připomeňme si přitom, že hrozba ze strany Západu je vlastně ústředním tématem Putinova vládnutí,“ dodal s tím, že Putin s rétorikou obrany hodnot a národa zvítězil ve volbách sotva před pěti měsíci. „Vzhledem k tomu, že se mu podařilo ustát dramatický propad cen ropy a s ním spojené ekonomické problémy, musíme připustit, že jeho strategie odvracení pozornosti od domácích problémů funguje. Nebo fungovala, než přijel do Ruska fotbalový cirkus,“ dodal Sobota. 

Původní text ZDE

„Zamýšlená oslava ruské velkoleposti se teď ale ve zpětném pohledu jeví jako možná režimní chyba. Ruská národní hrdost jistě pošramocena nebyla, naopak. Do země ale zároveň vtrhlo čerstvé povětří. Izolace, v níž významnou část ruské populace, jež veškeré informace čerpá ze státem ovládaných televizních kanálů, byla prolomena. Po ruských městech se dlouhé týdny potloukali skuteční obyvatelé Západu a zjevně nezanechali nejhorší dojem. Místo zvrhlých monster to byli obyčejní lidé, kteří mají rádi pivo a fotbal – úplně stejně jako domácí. Byla s nimi vlastně velká zábava. Neuškodilo, že s sebou přivezli příjemně plné peněženky, a i obyčejní Rusové, již běžně nevytáhnou paty z rodné gubernie, zjistili, že mohou s cizinci bezpečně pařit i fandit a že je vlastně povznášející být součástí světa,“ dodal Sobota se slovy, když ovšem Západ přestane působit děsivě, přestává kremelský výklad světa fungovat.

„Nálady jsou přelétavá věc, tady však tušíme něco významného. Ideologie izolované nadřazenosti namířené proti nepřátelskému světu nevydrží jako dlouhodobý program dokonce ani v Rusku. Domnělá odlišnost či ohrožení jsou většinou iluzorní a je možné je prokopnout osobní zkušeností. Veselý večírek s nově objevenými kumpány vyvolává touhu po dalších setkáních. A s pozitivní emocí mívají autokraté největší problém,“ uzavřel Sobota.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…