Respirátory zůstanou povinné, rozhodla vláda. Bez nich jen s papírem od doktora

30.07.2021 10:47

Vláda dnes schválila nové mimořádné opatření o nošení roušek a respirátorů ve vnitřních prostorách. To předchozí opatření v úterý zrušil Nejvyšší správní soud (NSS) s tím, že nebylo dostatečně odůvodněné. Kabinet tuto povinnost obnovil a zavedl výjimky jen pro chronicky nemocné, informuje server Echo24.cz.

Respirátory zůstanou povinné, rozhodla vláda. Bez nich jen s papírem od doktora
Foto: Hans Štembera
Popisek: Adam Vojtěch

Šéf resortu zdravotnictví Adam Vojtěch uvedl, že lidé, kteří nemohou ze zdravotních důvodů respirátor nosit, mají mít nižší stupeň ochrany, jako jsou roušky. Lidí, kteří nemohou nosit žádnou ochranu dýchacích cest, je podle něj naprosté minimum. Nejsou mezi nimi například astmatici.

Původní zdroj ZDE

„Ve výjimečných případech, pokud nemohou ani tu nosit, nebudou mít žádnou ochranu dýchacích cest. Ale to musí být uvedeno v lékařském potvrzení,“ řekl. To, že lékař potvrzení pacientovi vydal, musí podle ministra zaznamenat také do lékařské dokumentace, aby to bylo kontrolovatelné.

Nejvyšší správní soud o zrušení opatření rozhodl s třídenním odkladem, aby vláda měla čas opatření zdůvodnit. Soud po ministerstvu požadoval naplnění požadavků na odůvodnění, které jasně stanoví pandemický zákon.


 


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…