Restituční biskup, možný nástupce kardinála Duky: Okamura je pro křesťanského voliče nepřijatelný. Rozeštvává a staví na strachu

14.10.2017 14:22

Plzeňský biskup Tomáš Holub se vyjádřil proti straně SPD Tomia Okamury. Již v minulosti kvůli této straně adresoval svůj otevřený dopis šéfredaktorce, redakční radě a teologickému poradci časopisu RC Monitor.

Restituční biskup, možný nástupce kardinála Duky: Okamura je pro křesťanského voliče nepřijatelný. Rozeštvává a staví na strachu
Foto: Ministerstvo obrany
Popisek: Biskupské svěcení přijal Mons. Tomáš Holub z rukou J. Em. Mons. Dominika kardinála Duky

Holub ve svém dopise zpochybnil komentář, který věřícím voličům doporučuje vybrat strany prosazující odklon od Evropské unie. O Holubově dopise informoval server Christnet.eu. Biskup uvádí, že se od předvolebních článků v časopisu distancuje. Podle něj totiž překračují hranice, které křesťanství jasně dělí od štvavé a nenávistné ideologie. 

„Jestliže se v čísle 18 můžeme v článku Jiřího Fuchse dočíst, že lépe nežli volit tradiční strany má smysl naslouchat populistické a na šíření strachu založené kampani SPD Tomia Okamury, pak jsem skutečně zaskočen. Jestliže při nalistování dalších stran Vašeho časopisu zaznívá ve stati Dr. Tomana povzdech, že křesťanská strana má na své kandidátce muže židovské národnosti, pak jsem přesvědčen, že je již hrubě překročena hranice, která jasně dělí křesťanství od štvavé a nenávistné ideologie,“ napsal mimo jiné Holub.

Původní text ZDE.

Ten se mimo jiné k tématu vyslovuje v posledním čísle Katolického týdeníku. Míní, že je morálně ospravedlnitelné nejít k volbám pouze v extrémních situacích, kdy je jasné, že volby nejsou svobodné, ale spíše demonstrují příslušnost občanů k nějaké totalitě.

Křesťané by si podle jeho slov měli vážit základních lidských hodnot, které přinášejí společenskou stabilitu a budují vnitřně pocitové vztahy mezi lidmi. „Všechno, co rozeštvává, co staví na strachu, nebo naopak slibuje ráj na zemi, je základně neslučitelné s pravou křesťanskou nadějí. Bohužel i u nás jsou takové strany. Klasickým příkladem, který se nebojím zmínit, je Tomio Okamura,“ tvrdí Holub s tím, že strana SPD podle něj není pro křesťanského voliče přijatelná. 

Původní text ZDE.

Biskup Holub působil v minulosti jako historicky první armádní kaplan (měl  propůjčenu hodnost plukovníka) a od roku 2006 radil ministrům obrany (v roce 2014 server Novinky.cz psal, že Holub od ministerstva půlročně dostával 70 tisíc korun). Poté byl generálním sekretářem České biskupské konference a v této funkci vedl jednání se státem o církevních restitucích. Nedávno o něm publicista Ivan "Odilo" Štampach v Deníku Referendum napsal, že je vážným adeptem na nástupce pražského arcibiskupa Dominika Duky, který příští rok dosáhne věku odchodu na odpočinek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…