Řev po objevu u Pekarové a Fialy. Je ho plná Praha, ač se to vědělo

25.04.2022 8:02 | Ze sítí

Novinář Jakub Zelenka odhalil, kdo stojí za nejvlivnějšími účty na českém Twitteru. Jsou to mimo jiné i spolupracovník tiskového oddělení Úřadu vlády nebo mediální poradce Markéty Adamové Pekarové. Dotyčný poradce už si stěžuje, že svou identitu netajil a že z odhalení bude mít radost jen „národovecká scéna“. Ale radují se především Piráti. A vzpomínají, co všechno si s dotyčnými „užili“.

Řev po objevu u Pekarové a Fialy. Je ho plná Praha, ač se to vědělo
Foto: Hans Štembera
Popisek: SPOLU kráčí do volebního štábu po vyhraných volbách

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí
Menší pozdvižení na sociálních sítích způsobil novinář Jakub Zelenka. Odhalil totiž, kdo stojí za několika velice známými a ve svém prostředí vlivnými účty na sociální síti Twitter. Například účet Jie Tien Ming, který se profiluje převážně jako podporovatel ODS, patří spolupracovníkovi tiskového oddělení vlády Šimonu Ehrlichovi. S Úřadem vlády ovšem dle vyjádření z ODS spolupracuje až od ledna 2022. Jinému členovi ODS patří pak účet Dojnice.

Ale profil, u kterého není na první pohled jasné, s kým má dotyčný tu čest, má i mediální poradce předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéty Pekarové Adamové Václav Ágh, který se velice tvrdě vymezuje proti všem, kdo podle něho nemají dostatečně neradi Rusko.

Ágh si nyní stěžuje: „Z těchto ‚odhalení‘ má radost jen národovecká scéna, která pak zaplavuje zprávy, jak si na nás počkaj. Novinařina pláče.“ A tvrdí, že svou identitu nikdy neskrýval.

„Jie“ pak poznamenal, že je o jeho osobu nebývalý zájem.

Anketa

Podporujete vládní výzvu k udávání tzv. dezinformací?

1%
97%
hlasovalo: 47595 lidí

Řada lidí pak Zelenkovi vyčítá, že se zaměřil na účty, které podporují současnou vládu (i když se ve svém textu věnoval i jednomu z probabišovských účtů, ovšem bez odhalení jména), že porušil jejich anonymitu a že se stejně vědělo, o koho se jedná, takže to ve skutečnosti žádná kauza není.

Novinářka Apolena Rychlíková, která se Zelenkou spolupracovala na odhalení Dominika Feriho, říká, že debata se nevede o jméně, ale o skrývané a zapírané práci. „Právě proto, že to Jakub popsal jako fenomén, dokonce i se zahraničními příklady, tak tohle osočování, že bonzuje atd. nedává vůbec smysl. Říkají to jen lidi se selektivním přístupem k realitě a taky asi ti, kterým se ten text nehodí do krámu,“ míní.

Ze selektivního přístupu viní příznivce těchto účtů i sázkař Michal Sirový. „Vadí nám trollí farmy z Petrohradu. Vadí nám trollové napojení na vládu, když je premiérem ‚ten zlej‘. Nevadí nám trollové napojení na vládu, když je premiérem ‚ten hodnej‘. Já se poseru...“ popsal krátce pokrytectví tohoto přístupu.

Z odhalení mají radost Piráti, kteří si velmi zakládají na transparentnosti. Za výbornou novinářskou práci poděkoval Zelenkovi europoslanec Mikuláš Peksa. A také dlouholetý člen Pirátů, Patrik Zandl, který má zřejmě s Ehrlichem špatné zkušenosti. „Aha, takže ten anonymní blbeček, který navrhoval, aby mi už dal někdo přes hubu, se jmenuje Šimon Ehrlich a pracuje na Úřadu vlády pro ODS. Tak to už tomu rozumím líp...“ odtušil a poděkoval Zelenkovi. Jeho odhalení šíří také Pirátské noviny.

„Nadávky Jakubu Zelenkovi, že to, co dělá, není novinařina, ale bonzování. Osočování, že si za tohle vůbec může brát peníze. Bagatelizace, zesměšňování, atd. Sebereflexe očividně není problém jen v řadách ANO,“ odtušil pak autor Politického podcastu Adam Blišťan.

Na „Twitter úderku“ si stěžuje i LGBT aktivista Kryštof Stupka, který se podle svých slov měl stát její obětí: „Oběť možná bude znít dramaticky, ale Jie mnou byl prakticky posedlý a mj.  řekl, že jsem šílený, nazval mě exotem a ‚něco neuvěřitelného‘.  A to je jenom zlomek, na twitteru ze mě konstantně dělal karikaturu, ‚člověka placeného ANO‘ a podobně o mně lhal.

A i když to možná není horší než troll, s každým Jieho tweetem jsem dostal další desítky oznámení od jeho sledujících. Často, když o mně tweetnul, začaly mi chodit nenávistné zprávy, včetně výhrůžek smrtí kvůli mé identitě. Upřímně jsem nevěděl, co mám dělat, ani čím ho ohrožuji. A nejhorší na tom bylo, že i když jsem účet zablokoval, Jie pokračoval se zveřejňováním screenshotů mých tweetů a skrz ně mě zesměšňoval, což vždy přineslo stovky nenávistných reakcí, ať už pod jeho tweety nebo v mých zprávách.

Pro mě samotného to od začátku mého aktivního působení na twitteru bylo velmi nepříjemné, ale prostě jsem přijal, že to tak tady chodí. Ale i tak, když si vzpomenu na jeden z jeho posledních tweetů o mně, 29. prosince, dostal jsem úplně nával úzkosti podobný tomu, jak jsem se kvůli němu vždy cítil předtím. Jenom proto, že jsem propagoval rovnost a práva LGBTQ+ lidí.“

Dodává, že část viny je na jeho straně, protože je provokativní. „Ale nikdy jsem nezažil tak systematické represivní chování vůči mně a mé osobě, nikdy se mě nikdo nesnažil tak zdiskreditovat nebo zesměšnit cokoli, co dělám. Jie dokonce nabádal televize a moderátory, aby mě nezvali, a jinými způsoby hanil mé jméno a můj aktivismus. Pod taktovkou ODS,“ říká Stupka. Dodejme, že pokud k tomuto hanění došlo před lednem tohoto roku, tak Ehrlich ještě s Úřadem vlády nespolupracoval.

Stupkova slova pak komentoval i pražský zastupitel za ANO Ondřej Prokop. „Sílu placené Twitter úderky od ODS (a já bych řekl nejen od ODS), kterou popisuje Kryštof Stupka, pociťuji den co den i u mých příspěvků. Na jednu stranu smutné, na druhou zas dobré vědět, že v tom nejsem sám.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…