Režisér Strach: Rudozelený svět. Jak dlouho se občané nechají manipulovat do názorů, které nejsou jejich?

19.12.2023 21:50 | Monitoring

Levicově smýšlející lidé zcizující termín liberální demokracie, manipulativní novináři, klima aktivistka Greta podporující teroristy z Hamásu, režiséra Jiřího Stracha při pohledu na současnou společnost mrazí. „Spása tohoto světa nepochází z doktrín nebo smluv za zelenou záchranu planety, ale z Boha,“ vzkazuje lidem v rámci rozhovoru pro Rádio Universum režisér své vánoční poselství.

Režisér Strach: Rudozelený svět. Jak dlouho se občané nechají manipulovat do názorů, které nejsou jejich?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Strach

Režisér Jiří Strach o sobě hovoří jako o liberálovi staré školy. Jedna ze změn, která ve společnosti nastala, podle jeho slov je, že spousta levicově smýšlejících lidí dneska si zcizila termín „liberalismus, liberální demokracie“ pro sebe. „Za tím někde skrytě mávají levicovými názory, mávají rudými vlajkami, chtějí podkopat integritu tohoto světa a veškeré jeho tradice, náboženství, kapitalismus,“ říká režisér v rozhovoru pro Rádio Universum.

„Já tomu přesně nerozumím, to je jedna z věcí, kterou jsem do dneška nepochopil. Obávám se, že se tímhle dostáváme někam, do nějakého… Protože to je zmatení pojmů, zmatení jazyků,“ pokračuje Strach.

Anketa

Vadí vám chování Andreje Babiše v TV debatách a v Poslanecké sněmovně?

8%
90%
hlasovalo: 43736 lidí
„Já kolikrát po klausovsku povytahuji obočí nad tím, jak je svět zelený nebo rudozelený – dneska už se tak dá nazvat. Viděli jsme nedostudovanou slečnu Gretu, která tady hýbala světem pro nějakou zdánlivě dobrou myšlenku, a tím utrhla empatická srdce mnoha mladým lidem, aby se po pár letech ukázalo, že to je prostě rudá soudružka, podporující teroristy z Hamásu. To je jaksi děsivé, kam se to dá ohýbat, překlápět, dezinterpretovat,“ sděluje režisér.

Děsí jej, jak je dnes pravda ohýbána a relativizována. „To, jak je dnes ohýbána pravda, jak je relativizována, jak je používána jako klacek na jiné pravdy, jak je mnohokrát ze subjektivní pravdy dělána jakási objektivní pravda platná po celém světě – to mně přijde děsivé a hovoří to o ztrátě soudnosti mnohých. A nejsem si úplně jistý, jestli jsem v tomto světě šťastný,“ dodává Strach.

V rámci hledání skutečné pravdy je pro něj zklamáním i práce, kterou odvádějí dnešní řady novinářů, kteří manipulují, chybí podle něj nestrannost a objektivita. „Samozřejmě že hledání pravdy je důležité, obzvlášť u novinářské profese. Dneska v novinářských zpravodajských textech kolikrát cítím mnoho už ani ne skrytých, ale veřejně přiznaných a jasných momentů, kdy pochopím, na čí straně ten novinář je.

Zažíváme mediální manipulace, co si máme o tom či onom myslet. Nevím, jak dlouho to občané této země ještě vydrží a nechají se manipulovat do názorů, které nejsou jejich,“ všímá si režisér.

Ve svém vánočním poselství na závěr pak lidem vzkázal: „Je potřeba, abychom si uvědomili, že spása tohoto světa nepřichází v nějakých doktrínách, v různých smlouvách – ať už vznikly v Istanbulu nebo někde jinde – za nějakou zelenou záchranu planety. Spása vždycky přichází shůry, ne z člověka. Spása je vždycky z Boha,“ uzavírá režisér Jiří Strach.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Natálie Brožovská

Mgr. Jana Zwyrtek Hamplová byl položen dotaz

svobodná média

Dobrý den, fakt byste za obálku na časopisu, která nikoho neuráží někoho hnala k soudu? Kde je pak nějaká svoboda? A třeba Respekt je známý svými obálkami, kde jsou často i karikatury a je používána nadsázka, někdy i černý humor. To jste se už všichni politici zbláznili, že byste chtěli zasahovat do...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Kdo si hraje s nálepkami, nestojí za pozornost, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAch jo (bls1) , 20.12.2023 5:50:48
Vždyť je komické, když se umělci vyhraňují proti 'levici' a přitom mají stále nataženou ruku po dotacích.

|  5 |  1

Další články z rubriky

„Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

10:30 „Vítku, to nebylo dobrý.“ Rakušan před spaním pořádně uklouznul

Stovky muslimů v sobotu demonstrovaly v německém Hamburku na akci svolané islamisty a za pokřiků „Al…