Richterová. Pak Pekarová. Ani jedna nezastavila příval od Okamury

16.02.2022 7:07 | Ze sítí

Poslanecký klub SPD považuje další průběh schůze Poslanecké sněmovny za protizákonný, ale stále se jej účastní a jeho poslanci celou noc ovládali řečniště. Předcházel tomu incident vyvolaný místopředsedou sněmovny Skopečkem, po kterém Tomio Okamura protestoval výkřiky o puči a totalitě. V průběhu noci se jednotliví předsedající marně pokoušeli vytáhnout na dlouze řečnící poslance SPD různé procedurální paragrafy.

Richterová. Pak Pekarová. Ani jedna nezastavila příval od Okamury
Foto: Hans Štembera
Popisek: „Přerušil jste vystoupení, to je v rozporu s jednacím řádem, nejsou tu vaši ministři. Je to vaše vina! pokračoval Okamura

Ráz nočního jednání určil incident po dvacáté hodině. Předsedající Jan Skopeček využil situace, že většina vlády opustila jednací sál a kvůli tomu musel přerušit několikahodinový projev Tomia Okamury.

V tomto přerušení nechal schválit, že poslanci mohou jednat po 21. i 24. hodině. To vyvolalo bouři ze strany opozice, podle které tím místopředseda Skopeček porušil hned několik paragrafů. Takový návrh totiž především musí být schválen do 19 hodin, ne později, a musí být navržen některým z poslanců na mikrofon, což se také nestalo.

Okamura vehementně protestoval a hlasování provázelo bušení do lavic opozičních poslanců. Vládní sto osmička však všechny námitky opozice proti postupu předsedajícího smetla a hnutí ANO si vzalo dvě hodiny přestávku na poradu klubu o situaci, kterou postup Jana Skopečka vytvořil.

Námitkám, že Skopeček postupoval protizákonně, přisvědčila i řada zákonodárců, třeba i koaliční senátor Michael Canov, který vyjádřil obavy, že všechny body projednávané na této schůzi budou moct být zpochybněny u Ústavního soudu.

 

V půl jedenácté se poslanci znovu sešli, ale Alena Schillerová za klub ANO požádala o schůzku vedení Sněmovny a klubů k dalšímu postupu jednání. Porada trvala hodinu, po které usedla na umpire osobně předsedkyně Markéta Pekarová Adamová a oznámila, že sněmovní grémium nedospělo ke shodě, takže se jede dál podle toho, co nechal schválit místopředseda Skopeček.

V tu chvíli si dvouhodinovou pauzu vzala SPD a jednání pokračovalo až před půl druhou.

Začal jej Jakub Michálek, který nazval Okamurovo jednání „pučem“, protože tu prý jeden člověk zastavuje práci dvou set lidí.

Mgr. et Mgr. Jakub Michálek

  • Piráti
  • Pusťte nás na ně, porveme se za vás!
  • poslanec

Po něm Radim Fiala z SPD oznámil, že jeho hnutí považuje další průběh jednání Sněmovny za nezákonný, ale protože u současného Ústavního soudu je důvodná obava, že tento postup koalici přikryje, bude se SPD dále na jeho průběhu podílet a začal navrhovat body jednání.

Následovaly další návrhy do programu schůze z řad opozice. V půl páté přerušila projev Karly Maříkové z SPD předsedající Olga Richterová s připomínkou paragrafu 54 odstavce 5 jednacího řádu, podle kterého musí poslanec hovořit k věci.

Poslankyně SPD se nenechala odbýt: „Můžete citovat prosím paragraf v jednacím řádu, který mi zakazuje, abych tady odůvodňovala svůj bod, který chci zařadit na program schůze? Jestli nic takového v jednacím řádu není, tak mě prosím nepřerušujte a nechte mě pokračovat v odůvodnění mého bodu,“ vyzvala pirátku.

O další půlhodinu později to Richterová zkoušela pro změnu s § 59 odst. 4, řešící případy, kdy poslanec svým projevem překračuje stanovenou lhůtu nebo meze slušnosti.

PŘEČTĚTE SI JEDNACÍ ŘÁD SNĚMOVNY

Před půl šestou vystoupil se svými návrhy na program schůze Radek Koten z SPD a za předsednický pult se vrátila předsedkyně Pekarová Adamová. Před tři čtvrtě na šest začala do Kotenova projevu vstupovat s upřesňujícími procedurálními dotazy.

Po šesté hodině ranní vystoupil se svými návrhy poslanec ANO David Pražák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

20:45 „Šimone, znám tě, opravdu to půjde dětem?“ Pánek spustil sbírku pro Gazu. Pochybnosti

Neziskovka Člověk v tísni oznámila, že otevřela humanitární sbírku SOS Gaza pro psychologickou pomoc…