Rok s manželi Pavlovými. Bobošíková to sečetla

31.12.2023 13:58

Oslavné reportáže v České televizi, nebo PR pořad s Milanem Šteindlerem. To byla podle Jany Bobošíkové veřejná tvář prezidentského páru Pavlových, který na Pražský hrad nastoupil v březnu. Jenže za tím se odehrávaly mnohem zajímavější věci.

Rok s manželi Pavlovými. Bobošíková to sečetla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Petr Pavel a ostatní politici uctili oběti komunismu u památníku na pražském Újezdě

Letošní rok nám přinesl nejen nového prezidenta republiky Petra Pavla, ale také novou první dámu Evu Pavlovou, jeho přítele po boku Petra Koláře, prezidentskou kočku Micku a velké bílé chlupaté štěstí hradní kancléřky. A přestože podporovatelé prezidenta Pavla hovořili o tom, že s ním přichází nový styl, některé tradice zůstaly stejné. Například v tom, že spolu s manželi Pavlovými, kteří se vůbec nechtěli na hrad stěhovat, tam dnes bydlí i prezidentova tchyně.“ Tak zněl úvod pořadu Aby bylo jasno věnovaný první dámě Evě Pavlové. Moderátorkou pořadu je Jana Bobošíková.

První dáma v letošním roce dostala svého dvorního moderátora. Je jím herec Milan Šteindler, který s ní na Hradě točí pravidelný podcast Dáma a švihák pro platformu Seznam Zprávy. A co z duchaplných dialogů dámy Evy a šviháka Šteindlera zbyde, to pak putuje na prestižní Vogue.

Hned první díl zaujal žoviálním vtipkováním na téma komorník.

„Musíme upozornit, že jak Šteindlerův podcast s první dámou, tak článek ve Vogue vznikly poté, co jsme v Aby bylo jasno objevili a odvysílali neuvěřitelný trapas české první dámy v ukrajinském Kyjevě. Její faux pas bylo tak velké, že i kancelář ukrajinského prezidenta jej následně z videa vystřihla. Oba díly uvádíme v obnovené premiéře. Neměli bychom zapomínat, kdo a jak nás v zahraničí reprezentuje,“ sdělila Jana Bobošíková.

Její pořad se Petru Pavlovi věnoval už před jeho zvolením, byl mimo jiné prvním, kdo národu představil minulost první dámy jako politicko výchovné pracovnice Československé lidové armády a studentky Vojenské politické akademii Klementa Gottwalda.

Připomněla tak trapas první dámy při návštěvě Kyjeva, když několik minut listovala papíry a nebyla schopna se vyjádřit.

„Diskusi moderovala šéfredaktorka časopisu The Economist. Ta ocenila pomoc České republiky ukrajinským uprchlíkům a vyzvala Evu Pavlovou, aby promluvila o svých zkušenostech s mentální odolností Ukrajinců a o programech, které u nás pro ně máme,“ popsala Bobošíková.

„Mohla byste nám říci o zkušenostech s mentální odolností Ukrajinců a z vašich podpůrných programů?“ zeptala se moderátorka na pouštěném záznamu Pavlové. Na záběru je následně vidět Pavlová, jak listuje v papírech a prosí o moment, požádala také o to, aby mohla mluvit v češtině.

Česká televize o stejné akci referovala:

„Manželka prezidenta se na své vůbec první samostatné cestě do zahraničí zúčastnila summitu prvních dam a pánů, který už potřetí pořádá Olena Zelenská. Probírali hlavně dopady války na duševní zdraví obyvatel napadené země i dalších států,“ zaznívalo v České televizi.

„V šest hodin ráno místního času na nádraží v Kyjevě přijíždí vlak z polského Przemyszlu. Od začátku války sem pravidelně vozí zahraniční delegace. Tentokrát na peron vychází česká první dáma Eva Pavlová. První samostatná návštěva Evy Pavlové v zahraničí a hned tady ve válkou zmítané Ukrajině. Krátce před příjezdem delegace se nad Kyjevem objevily nepřátelské rakety. Na obzoru ještě zůstávají stopy po ruských střelách, které zneškodnila ukrajinská protivzdušná obrana. Ještě výraznější stopy válka zanechává na duších lidí. Právě tomuto tématu se věnoval dnešní summit prvních dam a pánů v Kyjevě. Eva Pavlová po celou dobu zaujímala čestné místo po boku Oleny Zelenské,“ bylo vidět v České televizi.

Nakonec se tam objevilo i vystoupení na akci Válka a duševní zdraví. „Myslím si, že je důležité, aby v dnešní době lidé pečovali o svoje zdraví, o svoji duševní pohodu. Co se týká mé rodiny, snažíme se dělat nějakou sportovní aktivitu, jezdíme na kole, máme čas na své vlastní, nebo snažíme se najít čas na své vlastní aktivity, svým způsobem relaxujeme a očišťujeme svoji duši,“ zazněla slova Evy Pavlové.

Zajímavostí je, že poté, co na vystoupení první dámy upozornil pořad Jany Bobošíkové, bylo video odstraněno z oficiálního Youtubu ukrajinské prezidentské kanceláře. A objevilo se nové, ve kterém je vystoupení Evy Pavlové značně prostříhané.

„Pasáž s ostudou Evy Pavlové z videa zmizela, šikovný střihač udělal z – řekněme – poněkud rozpačité Evy Pavlové intelektuálku,“ shrnula Bobošíková.

Na Hradě se také s novou sestavou uzavíraly nové pracovní smlouvy. Ředitel legislativního a právního odboru Kanceláře prezidenta republiky pobírá téměř 103 tisíc korun. Stejné peníze bral i za prezidenta Miloše Zemana. „U koho se ale hradní odměňování výrazně liší od zemanovské éry, to je, hádejte – u ředitele tiskového odboru. Jiří Ovčáček tuto práci vykonával za 82 tisíc hrubého. Ovšem Markéta Řeháková, která za nejasných okolností snad odešla nebo snad musela Hrad opustit, brala, víte kolik? Plných 100 tisíc,“ shrnula Bobošíková.

Je třeba dodat, že problematickými poměry na Hradě se nezabýval pouze její pořad. MF DNES zevrubně popsala, které dvě vlivné figury za prezidentem stojí (lobbista Petr Kolář a miliardář Jan Dobrovský) a jak proti sobě na Hradě intrikují lidé, které si tam oba pánové dosadili.

Zcela specifickým fenoménem je pak kancléřka Jana Vohralíková, která zaujala například tím, že na Hradě pořádala komerční akci s lidmi z Asociace vyjednávačů, se kterými ji pojí obchodní minulost.

Na konci roku se pak objevily také informace o honu v lánské oboře, který se slevou dostal jeden z Pavlových sponzorů.

Spíše kuriozitou se pak staly historky o budování prezidentské domácnosti v Lumbeho vile, včetně obstarání pro prezidentskou kočku za téměř tři tisíce korun.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Vanda Efnerová

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Bolševická lůza na Hradě,, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseAnton Antonovič , 31.12.2023 15:00:19
ženská vypadající jako cukrářka, mužský vypadající jako reklama na obstarožního plejboje. Oba duchem zůstali v 80. letech minulého století. On nosící nejraději flanelové košile, ona marně si hrající na noblesu a vznešenost. Duchem vyprázdněni, chováním připomínající zestárlou šmíru a světáckost marně dohánějící obdobně jako zedníci ze stejnojmenného filmu režiséra Podskalského. Ještě je naučit pár univerzálních vět, jinak oba vyznívají jako Jiřina Bohdalová a Jan Libíček. Jedna totálně blbá a trouba dokazující své schopnosti přeskakováním židle. Zde prázdná nádoba a věčný " mladík ".

|  21 |  0

Další články z rubriky

„Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

21:33 „Blyatmobil.“ Ruský vynález se chytil. Odhalil ukrajinskou slabinu

Ruským tankům nazývaným „blyatmobiles“ nebo „želví tanky“ či „bitevní stodoly“ se dostává pozornosti…