Rok vlády Petra Fialy. Je zde vysvědčení. Padla jména, kdo to nejvíce kazí

17.12.2022 14:42 | Aktualizováno

Blížící se konec roku je i časem bilancování. Tomu podrobili experti i rok úřadování vlády Petra Fialy (ODS). A výsledek? Důvěra lidí ve vládu klesla. Táhne ji Fiala a brzdí ji Stanjura a Síkela, naznačily odpovědi odborníků z akademického i z byznysového prostředí v anketě Lidových novin.

Rok vlády Petra Fialy. Je zde vysvědčení. Padla jména, kdo to nejvíce kazí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Petr Fiala

Nejnovější průzkum Centra pro výzkum veřejného mínění (CVVM), jenž proběhl na podzim, ukázal, že důvěra ve vládu je 28,5 %. Naopak 68,1 % občanů dle průzkumu vládě nedůvěřuje, přičemž další 3,3 % obyvatel nevědí. Po jednom roce vládnutí si hůře stál jen kabinet Miloše Zemana (nedůvěra 69 %) a vláda Petra Nečase (nedůvěra 81 %).

Politologové samozřejmě nepřehlížejí fakt, že Fialův kabinet čelí nevídaným krizím: Žádná dosavadní polistopadová vláda nečelila tak zásadním výzvám a v tomto kontextu je též nutné vnímat hodnotící soudy.

Za nízkou důvěrou do značné míry stojí postoj vlády vůči válce Ukrajině, prudce rostoucí ceny energií i uprchlická vlna. Preferencím nepřidala ani korupční kauza Dozimetr, vláda musela zvládnout taktéž předsednictví Radě EU.

Experti nejčastěji chválí premiéra Petra Fialu (ODS) za to, že je konzistentní a že „dokázal v průběhu roku dobře vyvažovat tlaky“. Naopak nejvíce výhrad mají odborníci k jeho stranickému kolegovi Zbyňku Stanjurovi, který dle nich nenaplnil očekávání a resort financí řídí až „chaoticky“.

Oslovení odborníci vyzdvihují zejména zahraniční politiku české vlády především ve vztahu k Ukrajině; naopak podotýkají, že se nepovedlo ozdravit veřejné finance.

Anketa

Kterého kandidáta nejvíc NECHCETE ve 2. kole volby prezidenta?

13%
66%
21%
hlasovalo: 35220 lidí
Ekonom České spořitelny a člen vedení České společnosti ekonomické Michal Skořepa jako největší dosavadní chybu Fialovy vlády v ekonomické oblasti vidí „rozhodnutí vytvořit zcela nové a plošné dotace pro všechny domácnosti namísto pokračování v adresné pomoci skrze posílený systém sociálních dávek vyplácených jen těm skutečně hodně postiženým“. „Za nešťastnou pokládám často nevýraznou a hlavně zmatenou komunikaci ministra Jozefa Síkely (za STAN),“ hodnotí Skořepa.

Josef Mlejnek z Institutu politologických studií UK chválí vládu za spolupráci s bojující Ukrajinou, vyčítá jí však „zimní spánek“ během léta a opožděnou reakci na energetickou krizi. Kromě ministryně obrany Jany Černochové jsou podle něj skoro „neviditelní“. „Působí jako „správci budovy“, nic víc. Krizová doba si žádá aktivnější přístup,“ podotýká.

Také ekonom Lukáš Kovanda oceňuje na vládě rozhodnou pomoc Ukrajině a jako „povedené“ vnímá české předsednictví EU. Ovšem na domácí půdě se dle jeho slov vláda až příliš nechala zahnat do defenzivy mimořádnými okolnostmi v podobě ekonomických, zejména inflačních dopadů války na Ukrajině a energetické krize. „Rezignovala na adresnou pomoc potřebným a uskutečňovala zbytečně nákladnou pomoc plošnou, která nemístně zatíží veřejné finance,“ říká hlavní ekonom Trinity Bank. Pochválil také premiéra Petra Fialu: „Zatím dobře a s nadhledem vyvažuje tlaky, které jsou v takové funkci naprosto enormní,“ doplnil Kovanda.

RobertNemec.com

Ředitel reklamní agentury Robert.Nemec.com Robert Le Veneur vidí jako problém, že vládě se nepovedlo „prodat“ občanům, že „jsme nyní v semi válečné situaci“. Jako nejlepší ministr se podle něj prokázal jednoznačně Jozef Síkela. „Je vidět, že jako vysoce postavený manažer je schopen stanovovat si cíle, plánovat,“ uvedl. Naopak kritizoval ministra financí Zbyňka Stanjuru. „Jeho řízení financí je dost chaotické. Je vidět, že řízení fiskální ekonomie není zrovna jeho silná stránka,“ míní.

Také Lukáši Valšerovi, vyučujícímu politologie a mezinárodních vztahů na Newton University, se nelíbí ministrování Stanjury. „Ministr financí Stanjura, který reálně uvažuje o škrtech ve školství, ačkoliv zejména společenskovědní fakulty vysokých škol zažívají nejhorší krizi financování za posledních 33 let,“ uvedl.

Za největší vládní přešlapy Marcela Konrádová z Institutu komunikačních studií a žurnalistiky UK označila komunikaci covidu ministrem Válkem, kauzu Dozimetr a obecně zklamání z působení STAN ve vládě až po nezvládnutou komunikaci stran energetické krize. Vyzdvihla práci premiéra Fialy: „Je konzistentní, bez skandálů, dobře komunikuje. V zahraniční politice zastiňuje ostatní členy vlády,“ řekla pro LN. Dodnes podle jejího názoru vládní tým těží z březnové návštěvy premiéra Fialy na Ukrajině. „Tento bezprecedentní krok vyslal jasnou zprávu do světa, že Česká republika patří na Západ. Troufám si říct, že z ní vládní tým těží dodnes, a to i v rámci českého předsednictví Radě EU,“ doplnila Konrádová.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Ano, Fiala je konzistentní, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré Diskuserutin , 17.12.2022 17:58:08
signály, Ukrajina, protičeská, protiruská, proevropská politika. A za to je někdo schopný ho dokonce pochválit.

|  6 |  0

Další články z rubriky

Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

18:40 Fialovy granáty. 1000 dolarů marže? Babišovo výbušné video

Předseda hnutí ANO Andrej Babiš nepřestává ve své kritice vlády Petra Fialy (ODS); vzal si na mušku …