Ropákem roku je „král Šumavy“ Stráský. Nominován byl i Zimola

27.04.2012 12:17

Anticenu “Ropák roku“ za rok 2011 získal „král Šumavy“, tedy ředitel Národního parku Šumava Jan Stráský. Důvodem, proč dostal nechvalné ocenění, je to, že se špatně stará o národní park a poškozuje jeho dobré jméno.

Ropákem roku je „král Šumavy“ Stráský. Nominován byl i Zimola
Foto: Jan Duchek
Popisek: Česko-německé pomezí na Šumavě

Ekologové Stráskému vytýkají celou řadu pochybení při péči o park, od narušení vzácných horských ekosystémů kácením stromů, po poškození dobrého jména Šumavy a povolání policie proti aktivistům. Hlavním důvodem je diskreditace poslání parku v očích veřejnosti.

Nominovaní byli:

Kandidátů na Ropáka roku bylo 24. Například ministr životního prostředí Tomáš Chalupa (ODS) se v seznamu objevil dvakrát. Nominován byl třeba i prezident Václav Klaus, hlavní hygienik Michael Vít, nebo ministr Miroslav Kalousek (TOP 09). Do semifinále se dostal i jihočeský hejtman Jiří Zimola (ČSSD).

„Zimolu a Stráského jsme poslali do soutěže mezi dvanáct finalistů kvůli jejich zásahům do podoby šumavského parku,“ řekl pro ParlamentníListy.cz koordinátor ankety Miroslav Patrik z organizace Děti země, která ceny Ropák každoročně uděluje již 20 let.

Nejvíc výtek měl ale v nominaci právě Stráský. Diskreditoval prý poslání parku v očích veřejnosti, protože nerespektoval a popíral zásady ochrany přírody a péče o chráněné území, poškodil dobré jméno parku tím, že odmítl Diplom Rady Evropy za vzorně spravované chráněné území a nezákonně poškodil vzácné horské ekosystémy kácením stromů, zejména na Smrčině a v oblasti Ptačího potoka, ačkoliv se tomu v létě 2011 pokoušeli aktivně zabránit účastníci veřejného shromáždění.

Mnoho Jihočechů

Paradoxem je, že držitel hlavní ceny Ropák roku i většina nominovaných pochází z jižních Čech, nebo s nimi mají něco společného.

Stráský na jihu Čech žije a pracuje, stejně jako hejtman Zimola. Prezident Václav Klaus má v jižních Čechách chalupu a hlavní hygienik Michael Vít je rodákem z Českých Budějovic.

Hejtman Zimola se v posledních letech umisťoval ve výsledcích Ropáka na předních pozicích. Předloni byl čtvrtý a loni třetí.

„V krajském územním plánu podporuje ekologicky nepřijatelné stavby, jako je lanovka na vrch Hraničník, rozšíření silnice z Nové Pece na Zadní Zvonkovou, nové golfové hřiště v obci Stožec, výstavbu lyžařského areálu na Špičáku, či sjezdovky na Boubíně," vysvětlil Patrik.

Nejvíce finalistů ze severu

Nejvíce finalistů pro letošní ročník ankety bylo však z Ústeckého kraje, za který byl na cenu navržen ministr životního prostředí a poslanec za ODS Tomáš Chalupa, ekolog Tomáš Šikula a hejtmanka za ČSSD Jana Vaňhová," dodal koordinátor ankety.

O vítězích anket Ropák za antiekologický počin a Zelená perla za antiekologický výrok rozhodují členové komise, která má nyní 116 členů. Loni získal první místo v cenách Ropák i Zelená perla bývalý ministr životního prostředí Pavel Drobil (ODS). Podle organizátorů se Drobil snažil oslabit pravomoci a význam svého ministerstva.

Stojí si za svým

„Držitel“ hlavní ceny Jan Stráský, ani „nominovaní“ hejtman Zimola, nebo třeba Miroslav Kalousek, či Michael Vít se k anticeně zatím nevyjádřili. Hlavně Stráský a Zimola si ale za kroky, které podnikali v NP Šumava, prý zcela stojí. Ať už se jedná o boj s kůrovcem, nebo o plánovaný turistický rozvoj v chráněných oblastech NP Šumava, který kritizují ekologové i někteří místní obyvatelé

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radek Kraus

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…