Roušky nejsou, ohlásil šéf hmotných rezerv a opozice začala řádit. Farský navrhuje, aby je začali šít ministři osobně

25.07.2020 12:07

Předseda Správy státních hmotných rezerv (SSHR) Pavel Švagr oznámil, že nemá na skladě ani jednu jedinou roušku. Podle Miroslava Kalouska TOP 09) to dokazuje, jak moc je vláda Andreje Babiše (ANO) neschopná. Jan Bartošek (KDU-ČSL) dal Kalouskovi za pravdu. Švagr prý už situaci řeší. Pokud všechno půjde dobře, první roušky mohou být ve skladech SSHR v září.

Roušky nejsou, ohlásil šéf hmotných rezerv a opozice začala řádit. Farský navrhuje, aby je začali šít ministři osobně
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tchaj-wan dal Česku 60 000 roušek. Půjdou hospicům

Koronavirus přitom vtrhl do Česka už prvního března, čili s epidemií se republika potýká již pátý měsíc, takže teoreticky existoval určitý časový prostor k nákupu ochranných pomůcek. Z Číny, odkud do Česka přilétlo v letadlech čínské společnosti několik tun pomůcek, ale možná i odjinud.

Podle předsedy poslaneckého klubu TOP 09 nemá smysl kvůli vyprázdněným skladům SSHR svolávat jednání Sněmovny. Celý problém je – podle něj – totiž v tom, že vláda Andreje Babiše je zkrátka a dobře neschopná, a to žádná schůze Sněmovny nedokáže změnit.

Sešel se zdravotnický výbor, tak nemá smysl, aby se k tomu scházela celá Sněmovna. Ale to je jen můj názor. Žádnou iniciativu vyvíjet nebudu. Pokládám to navíc za zbytečné, protože celý problém je ta vládní neschopnost a když se sejde Sněmovna, tak ta vláda schopnější nebude,“ uvedl pro Blesk.

Podobně se na to díval i lidovecký poslanec Jan Bartošek.

„Vláda se dušovala, kolik má materiálu a kolik má všeho, takže se budu ptát i na to. Jestliže nařizuje povinné nošení roušek, tak předpokládám, že je lidem schopná tyto ochranné prostředky zajistit. Na vnitru tedy údajně ochranné prostředky jsou, nejsou ve Správě státních hmotných rezerv, takže mě zajímá, proč je SSHR nevysoutěžila, respektive mě zajímá, jaký byl pokyn vlády směrem k SSHR. Když byla ropa na historickém minimu, tak se také žádný nákup nekonal – pro mě nepochopitelně. Přestože bychom ušetřili několik stovek milionů, kdybychom doplnili zásoby v této situaci. Není to tedy jen o SSHR, ale je to i o tom, jaký šel pokyn z vlády,“ upozornil lidovec.

„Mimořádná schuze k tomuto už byla, vláda tvrdila, že má vše pod kontrolou, další schůze vládu nezmění a ničemu by tak nepomohla. V ušetřeném čase mohou členové vlády šít roušky, udělají tak aspoň něco proti šíření koronaviru,“ přisadil si i poslanec STAN Jan Farský.

Ing. Jan Bartošek

  • KDU-ČSL
  • Místopředseda KDU-ČSL
  • místopředseda PS PČR

SSHR vypsala výběrová řízení na dodávku ochranných pomůcek. Tato výběrová řízení byla na počátku července uzavřena a úředníci vyhodnocují došlé nabídky.

Pokud půjde všechno hladce, tak by Správa státních hmotných rezerv mohla na začátku srpna podepsat první smlouvy s vítěznými dodavateli. V těchto smlouvách je jasně napsáno, že dvacet procent z objemu zakázky musí firma dodat do českých rezerv do 30 dní a zbytek do dalších dvou měsíců,“ stojí na webu SSHR.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…