Rozbuška ve vládní koalici: Porušená dohoda. Jakl neměl být ve finále tajné volby do RRTV zvolen

30.03.2019 15:51

Výsledek tajné volby ke jmenování nového člena Rady pro rozhlasové a televizní vysílání (RRTV) působí jako rozbuška, všímá si redaktor Lidových novin Tomáš Tománek. Zvolení Ladislava Jakla do RRTV podle něj narušuje vládní spojenectví ČSSD a hnutí ANO. Socialisty rozezlilo tak, že to vnímají jako porušení dohody v rámci koalice.

Rozbuška ve vládní koalici: Porušená dohoda. Jakl neměl být ve finále tajné volby do RRTV zvolen
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ladislav Jakl při Hovorech na pravici XIX. Tentokráte nejen o propagandě v médiích

ČSSD má prý v pondělí v plánu vytknout ANO údajné porušení jejich dohody. Po domluvě s hnutím podle Tománkových slov počítali totiž s tím, že extajemník prezidenta Václava Klause ve finále neuspěje. Do RRTV namísto něj prosazovali jeho soka ve volbě Milana Boušku.

Nakonec se však v tajné volbě ukázalo, že koaliční domluva neplatí. A v radě usedne Jakl, který opakovaně mluví o zrušení veřejnoprávních médií. „Hnutí ANO jsme několikrát jasně sdělili, že bychom nebyli rádi, kdyby podpořili pana Jakla,“ uvedl šéf poslaneckého klubu ČSSD Jan Chvojka.

Exministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD) prohlásil, že nepodporuje lidi, kteří vyhlašují podobné názory jako Jakl. „Zásadně s nimi nesouhlasím. A nejsem pro, aby tito lidé dostávali prostor k ovlivňování činnosti médií,“ říká .

Anketa

Vítáte zvolení Ladislava Jakla do RRTV?

95%
5%
hlasovalo: 21617 lidí
Takový postoj podle jeho názoru mezi socialisty převažuje, dokonce jej dostali i do programového prohlášení vlády. „Je to principiální věc. Proto si myslím, že se to musí řešit na koaliční radě a musí se z toho něco vyvodit,“ dodal Zaorálek s tím, že budou podporovat nezávislost veřejných médií.

I podle řady kritiků je svoboda veřejnoprávních prostředků zvolením Jakla ohrožena. A nepomáhá tomu ani dosazení dalších kontroverzních figur, jako jsou Tomáš Kňourek nebo Petr Žantovský, do Rady Českého rozhlasu nebo do Rady České tiskové kanceláře,.

Podle mediálního experta Jakuba Macka média veřejné služby představují pro část populace hodnotový systém, který chápou jako nepřátelský. „Tady mluvím o voličích, kteří jsou reprezentováni stranami, jako jsou SPD, KSČM nebo část voličů prezidenta Miloše Zemana,“ upřesňuje. A právě nominaci Jakla do RRTV podporovala právě SPD, připomíná Tománek.

Výtky, které zaznívají od členů ČSSD k výsledkům tajné volby, chtějí prý špičky koalice řešit v pondělí. Stanislav Berkovec, který má v hnutí ANO agendu médií na starosti, ale Lidovým novinám sdělil, že o žádné dohodě neví, a pokud ví, tak ČSSD žádného kandidáta do RRTV nenavrhla.

„Od pondělního jednání nelze čekat, že se základy koalice zásadně otřesou. V ČSSD však problém rezonuje. A ne málo,“ odhaduje Tománek, jehož slova Zaorálek potvrzuje. „Po hlasování u nás byla docela vzrušená situace. Takový výsledek jsme neočekávali, sám jsem myslel, že se to nemůže stát,“ řekl Zaorálek.

Anonymní volba na jednu stranu utají, jak kdo hlasoval, na druhou častokrát namíří reflektor na dosud skryté spodní proudy sněmovního smýšlení a zákulisních dohod. Redaktor připomíná, že už několikrát ve Sněmovně zafungovala spolupráce ANO, SPD a KSČM. Podle některých názorů pomohla prý i k zvolení Kňourka do Rady Českého rozhlasu. „ANO artikuluje svůj vztah k veřejnoprávním médiím tím, jak vychází vstříc svým tichým koaličním partnerům, jako je SPD,“ podotkl Macek.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

4:46 Je mi z toho na zvracení. Politický analytik Baránek a jiní o fotce slovenského exministra obrany s českou „nánou“ Černochovou

„Přijde k většímu a staršímu bratrovi, protože tak se to tradovalo, a tak moc se mu chce dostat do a…