Rozchod Foldyny a ČSSD: Své si řekl i bývalý předseda Paroubek. Z břicha do větru...

17.02.2020 19:22

Někdejší premiér a expředseda ČSSD Jiří Paroubek se zájmem sleduje slovní kanonádu, kterou spustil Jaroslav Foldyna proti vedení ČSSD. Paroubek označil Foldynu za politika, který kráčí od porážky k porážce, i když se snaží napodobovat prezidenta Miloše Zemana. Moc mu to nejde. Má prý na triku také jednu katastrofu.

Rozchod Foldyny a ČSSD: Své si řekl i bývalý předseda Paroubek. Z břicha do větru...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Paroubek

Expremiér Jiří Paroubek v textu pro server Vaše věc.cz popsal Jaroslava Foldynu v podstatě jako zkrachovalce, který v poslední době prohrál, co mohl. Proto se mu zdá trochu úsměvné, když tento poslanec vyzývá k rezignaci své kolegy, mezi nimi u ministryni práce a sociálních věcí Janu Maláčovou a Tomáše Petříčka.

J. Foldyna šel v posledních deseti letech od jednoho volebního neúspěchu k dalšímu volebnímu neúspěchu, ostatně jako celá sociální demokracie. Nebýt jeho kdysi silné politické podpory v ČSSD v Děčíně i v Ústeckém kraji, Sobotka by jej vyeliminoval z kandidátek do Sněmovny už dávno, byl pro něj vždycky cizorodým prvkem, který se vymykal běžnému prototypu Sobotkových favoritů. Nicméně s volebními výsledky to u Foldyny dopadalo zhruba stejně jako u Sobotky a spol... J. Foldyna ovšem svoji velkou politickou podporu v socdem na Děčínsku a v obecně v Ústeckém kraji dávno ztratil. S pravděpodobností přibližující se jistotě by se už za rok a půl vůbec nedostal na kandidátku ČSSD pro volby do Sněmovny,“ napsal Paroubek.

Posléze dodal, že Foldyna to dotáhl dál, než by se prý s jeho schopnostmi dalo předpokládat. Dokázal vládnout v Ústeckém kraji jak s ODS, tak s komunisty a na krátký čas se dokonce dokázal stát místopředsedou ČSSD. Jeho působení v roli místopředsedy však bylo podle Paroubka možné popsat jediným slovem. Katastrofa.

„Proslul spíše řečmi na nejrůznějších úrovních své politické činnosti pronášenými bez velké přípravy a tak trochu z břicha do větru. Poslední střelba na lišku vskutku trefila Maryšku: Šimon Pánek opravdu, ale opravdu proti volbě Křečka ombudsmanem u předsedů poslaneckých klubů neagitoval... prostě J. Foldyna na to jde ve svých veřejných vyjádřeních metodou Miloše Zemana. Ale M. Zeman je přece jenom jiná kategorie, jiná třída a váha,“ pokračoval Paroubek.

Teď už se podle jeho názoru Foldyna vydal na cestu, na které už s ČSSD nemá nic společného. Zatímco strana se podle Paroubka ještě může zmátožit, Foldyna už je prý ztracen.

„V poslední době proslul obdivem k různým skupinám heterosexuálních bojovníků za lepší zítřky, kontakty s podivnými radikály různých směrů, majícími daleko k reformnímu socialismu. Ostatně jako aktuálně Foldyna sám. Má jistě pravdu v jedné věci. Sociální demokracie se v posledních deseti letech poněkud vychýlila programově i politicky z orbitu, na kterém se v minulosti pohybovala, když ovlivňovala násobně větší okruhy voličů nežli nyní. Ale náprava je vždycky možná... sociální demokracii lze na ten správný orbit vrátit. J. Foldyna je pro její věc už dávno ztracen. Našel si již  nepochybně svůj nový politický domov. Myslím, že se brzo dozvíme, a to nejpozději během několika měsíců, kam zakormidluje,“ uzavřel své úvahy Paroubek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…