Rozdíl mezi Islámským státem a Irákem? Druhému chybí motivace, píše server

23.05.2015 20:37

V určitou chvíli se zdálo, že Islámský stát prohrává. Poráželi ho Kurdové, na pochod se dala irácká armáda a k tomu všemu nesmíme zapomínat na letecké útoky. Přes to všechno padlo Ramádí, centrum největší irácké provincie. Server iDnes.cz hledá zdroje úspěchu radikálů. Jsou dva.

Rozdíl mezi Islámským státem  a Irákem? Druhému chybí motivace, píše server
Foto: wikipedia
Popisek: Vlajka Islámského státu

Kurdové vítězili na severu Iráku a spojenci ohlašovali velký jarní útok proti radikálům z Islámského státu. Navzdory tomu bojovníci Islámského státu slaví v krátké době hned dva úspěchy. Na prvním místě jde o centrální město největší irácké provincie Anbár Ramádí.

„Irácká armáda nebojuje, bojuje špatně nebo bojuje málo. Amerika do ní nalila šestadvacet miliard dolarů, které se neprojevily. Bývalý náčelník vojenské rozvědky, generál Andor Šándor, upozorňuje, že je snadné dodat spoustu nové techniky, ale problémem může být výcvik. Irák má zřejmě dnes spoustu mužů v uniformě, ale jen velmi málo vojáků. Potíž je, že oni necítí loajalitu ke státu,“ píše server.

Bojovníci islámského státu naproti tomu mají jakousi vůdčí ideu, ač se z pohledu Západu může zdát děsivá, radikály zkrátka motivuje. Svou roli v Iráku hrají také věčné spory šíitů a sunnitů, dvou islámských odnoží. Většinu v Iráku tvoří šíité, kteří nechtějí příliš připustit posílení sunnitů, jež žijí právě v oblasti Ramádí, takže je nechali vyčerpávat se, v boji s radikály se ale vyčerpali až příliš.

Do rukou radikálů padla také Palmýra v Sýrii, která se ale stala kořistí radikálů z jiných důvodů, alespoň podle serveru. Syrský prezident Bašár Asad prý stahuje jednotky z míst, které nepovažuje za tak důležité, a hájí spíše průmyslová centra. Historickou Palmýru proto nechal na pospas radikálům. Ti ovšem svého úspěchu náležitě propagandisticky využívají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…