Rozpolcený Cílek: Goldman Sachs bych zakázal, ale Dlouhému fandím

23.07.2012 22:30

Filozof Václav Cílek před časem deklaroval podporu bývalému ministru hospodářství Vladimíru Dlouhému v boji o Hrad. Rozporuplně se ovšem staví ke skutečnosti, že Dlouhý pracuje jako poradce pro banku Goldman Sachs.

Rozpolcený Cílek: Goldman Sachs bych zakázal, ale Dlouhému fandím
Foto: Redakce
Popisek: Václav Cílek

„Už nechci vydělávat na blbečcích“ napsal v březnu letošního roku jeden z hlavních bankéřů Goldman Sachs, americké investiční banky, jejichž chování společně s Lehman Brothers v oblasti podnikání ve finančnictví se považuje za spouštěč hypoteční krize, která následně přerostla v celosvětovou a trvá v podstatě dodnes.

ParlamentníListy.cz se dotázaly známého filozofa a geologa Václava Cílka, který ve svých prohlášeních opakovaně varuje před nenasytností jedinců a nezodpovědným chováním finančních institucí, jestli mu nevadí Dlouhého angažmá pro tuto banku. Cílek má očividně s tímto pojítkem problém.

„Myslím, že máte pravdu v tom, že Goldman a Sachs by měli být zakázáni jako veřejní škůdci. Jiná věc je ta, že se občas stýkám s napůl napravenými grázly a vnímám, (podobně jako je tomu v USA), že ti lidé se v určitém okamžiku života stávají z predátorů lidumily. A ne že bych věřil konceptu tygr-býložravec. U pana Dlouhého mně zaujalo to, že je ochoten mně zvát na rozhovory, i když ví, že se na hodně věcí dívám jinak. Tedy oceňuji jeho vůli naslouchat a zvažovat jiné názory. Navíc v soukromé linii zase není až tak velký goldsackovec stejně tak jako není kryptokomunista, je něco mezi. Je chytrý a reálný a mám velkou důvěru v jeho ženu,“ uvedl Cílek.

Mezi další podporovatele Dlouhého v jeho tažení na Hrad patří psychiatr Cyril Höschl, lékař Pavel Pafko nebo režisér Jan Hřebejk.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Pavel Kozdera

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…