Rozzuřený Kalousek: Sprosté lži, lidé na padácích kvůli mě neumírali! Nikdy mi nic neprokázali! Pak se ptal, jestli se má zastřelit

11.01.2019 8:47

Spoluzakladatel TOP 09 Miroslav Kalousek prý v roce 2013 nevěřil, že Andrej Babiš může v politice uspět tak, jak nakonec uspěl... Za časů tradičních politiků odstupovali členové stran jen pro různá podezření z trestného činu. Kalousek v této souvislosti zdůraznil, že jeho samého viní Babiš z kdečeho, ale všechno to jsou jen pomluvy, které mnohokrát vyvrátil. A přesto se zdá, že by řada lidí byla spokojena teprve ve chvíli, kdyby se Kalousek zastřelil...

Rozzuřený Kalousek: Sprosté lži, lidé na padácích kvůli mě neumírali! Nikdy mi nic neprokázali! Pak se ptal, jestli se má zastřelit
Foto: screen: Twitter M. Kalouska
Popisek: Miroslav Kalousek (TOP 09)

Když Andrej Babiš (ANO) vstupoval v roce 2013 na volební kolbiště, současný předseda klubu TOP 09 Miroslav Kalousek nevěřil, že druhý nejbohatší Čech může u voličů uspět tak, jak nakonec uspěl. Proč? „Protože nevěřil, že lidé dají moc člověku, který byl normalizačním komunistou, spolupracoval s komunistickou Státní bezpečností a od dob privatizace je napojen na státní penězovody,“ poznamenal Kalousek.Učinil tak v rozhovoru pro server Aktuálně.cz.

Andrej Babiš rád tvrdí, že je produktem tradičních stran a Kalousek uznává, že něco pravdy na tom je. Přesto si Kalousek myslí, že dnešní situace je horší, než situace před Babišem. Kdyby si totiž dovolil kterýkoli jiný politik to, co si dovoluje dnešní premiér. Spolustraníci by na něj sami zatlačili, aby své chování změnil nebo odstoupil. Spustil by se očistný mechanismus. Jenže v ANO se žádný takový očistný mechanismus nespouští. Babiš drží své hnutí pevně v rukou.

„Řeknu vám svůj subjektivní názor. Máme ho tady, protože značná část lidí, řekněme elektorát hnutí ANO, tedy zhruba 30 procent lidí, touží po spasiteli, který ponese odpovědnost za jejich život a všechno jim zařídí,“ pravil Kalousek.   

„Neméně silný fenomén je pocit rehabilitace těch, kteří kolaborovali s komunistickým režimem. V roce 1989 bylo mnoho mladých lidí, třicátníků, kteří se rozhodli svou kariéru spojit s komunistickým režimem. Listopad jim to přerušil, mnohým rozmetal. A teď, když jeden z nich, aktivní spolupracovník komunistického režimu, se stal premiérem, tak oni to cítí jako svou rehabilitaci,“ pokračoval předseda poslaneckého klubu TOP 09.

V časech před nástupem Babiše se prý udělala spousta chyb, ale lidé se měli dobře. Vrátila se nám svoboda a životní úroveň většiny populace rostla tak, jak už dlouho ne. I dnes se máme po ekonomické stránce dobře, ale se svobodou to může být horší.  

Někteří lidé však mají za to, že se neměli tak dobře a kořenem všeho zla je pro ně „korupčník Kalousek“. Tak o něm mluvívá právě Babiš a mnozí lidé mu uvěřili. Přitom se žádný ze „zločinů“, které Babiš připisuje Kalouskovi, neprokázal. Jde jen o pomluvy.

„Ve všech mých případech se ale přece prokázalo, že šlo o sprosté pomluvy. Jelikož jsem od roku 2012 jako první, a bohužel dlouho jako jediný, upozorňoval na obludný střet zájmů u Andreje Babiše, tak na mě obrovská babišovská propaganda jako na toho prvního a nejhlasitějšího protivníka zacílila. Bohužel, když o mně neváhali neustále opakovat už stokrát vyvrácené pomluvy, tak tomu někteří lidé uvěřili,“ posteskl si Kalousek.   

„Znovu říkám, že to byly sprosté, stokrát vyvrácené lži. Nerozkrádal jsem ministerstvo obrany, ani kvůli mně neumírali lidé na padácích. Všechno jsem už stokrát vysvětlil a nikdy jsem nebyl z ničeho obviněn,“ zdůraznil ještě.

Kdyby dostal šanci znovu učinit některá politická rozhodnutí, některá by opravdu změnil. Dodnes je přesvědčen, že jeho úsporná politika z doby, kdy byl ministrem financí, byla správná, ale kdyby věděl, že bude Česká národní banka několik let oslabovat korunu, zvolil by prý volnější tempo politik úspor.

„Ano, mohli jsme víc zvýšit důchody, ale bylo by to za cenu, že budoucí důchodci by se ocitli v ještě daleko riskantnější situaci. Ve špatných časech, které tady byly, se těžko přidává. A my jsme vládli ve špatných časech,“ varoval Kalousek. Uznal však, že se mohl podílet na školské reformě a postarat se o vyšší platy učitelů. To by zlepšilo budoucnost České republiky.

Dnes je podle něj nejdůležitější spojit demokratické síly proti Babišovi a komunistům. Proto také už v roce 2016 navrhoval spojení demokratických sil, ale byl odmítnut. Kdyby k dohodě došlo, Kalousek věří, že dnešním premiérem mohl být předseda ODS Petr Fiala.   

Pravda, lidovci Kalouskovi nemohou přijít na jméno, ale on si stále myslí, že spojení demokratických sil má smysl. Kalousek v to věří tolik, že je ochoten vzdát se místa předsedy poslaneckého klubu, čímž by přišel o přednostní právo k vystupování ve Sněmovně. A neví, co by měl udělat víc.

„Jako že bych se měl zastřelit? Kdyby se Miroslav Kalousek zastřelil, tak by si museli hledat zase jiné důvody proč nespolupracovat. Já jsem opravdu zástupný problém. A kdybych se zítra v zájmu společné evropské kandidátky zastřelil, tak by lidovci našli jiný důvod,“ podotkl Kalousek.

Nakonec prozradil, že má obavy z toho, kdo by se mohl stát příštím prezidentem. Pod tlakem médií a veřejnosti sice hlasoval pro přímou volbu prezidenta, ale dodnes to považuje za jednu z největších chyb. Pokud se má naše situace zlepšit. Prezident by měl splňovat několik základních předpokladů.

„Stačilo by, kdyby ctil Ústavu, kdyby byl loajální k našim partnerům v EU alespoň tak, jako jsou oni k nám, kdyby byl jasně prozápadně orientovaný a nedělal ve světě ostudu. Bohužel ve všech těchto bodech náš současný prezident v našich očích selhává,“ poznamenal Kalousek na adresu Miloše Zemana.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

19:36 „Už neočkujte.“ Zoufalství a mlčení po propadu porodnosti. Už nelze přehlížet

Dva roky po sobě poklesl v Česku počet narozených dětí přibližně o deset tisíc, což činí úbytek zhru…