Rubl mírně oslabil, Putinova slova trh nezaujala

18.12.2014 20:14

Ruský rubl ve čtvrtek smazal počáteční zisky a vrátil se k poklesu, který už ale nebyl nijak výrazný. Trh si všímal výroční tiskové konference ruského prezidenta Vladimira Putina, který ale nesignalizoval žádné konkrétnější kroky, jež by Rusku pomohly z měnové krize. Od začátku letošního roku ztratil rubl asi 45 procent své hodnoty. Sráží jej dopady ukrajinské krize spolu s padajícími cenami ropy a výrazně zhoršenými vyhlídkami ruské ekonomiky.

Rubl mírně oslabil, Putinova slova trh nezaujala
Foto: kremlin.ru
Popisek: Vladimir Putin

Rubl se ke konci dne obchodoval k dolaru za zhruba 61,25 rublu a proti středě ztrácel asi 0,8 procenta. Přišel tak o zhruba jednoprocentní zisk, za kterým na začátku dne stálo oživení cen ropy a dodatečná opatření ruské centrální banky ke stabilizaci domácí měny. Rubl ale už ve středu smazal část výrazných ztrát z prvních dvou dní týdne, kdy se jeho kurz propadl až k 80 RUB/USD a na 100 rublů za euro.

Rusko prozatím nebude podporovat rubl omezováním domácích exportérů

Putin dnes prohlásil, že současná hospodářská situace Ruska byla vyvolána vnějšími faktory. Dodal, že centrální banka již učinila adekvátní opatření a že Rusko má dostatečné devizové rezervy, které však bude využívat rozumně. Prohlásil, že ruská ekonomika se z nynějších potíží vymaní.

Šéf Kremlu rovněž nekonkrétně uvedl, že už jsou vypracovány plány, které na konkrétní hospodářské potíže reagují. Dodal ale, že Rusko prozatím nebude podporovat rubl omezováním domácích exportérů tím, že je bude nutit k prodeji jejich devizových příjmů.

Centrální banka ve středu oznámila, že společně s vládou chystá kroky, které v případě potřeby zajistí ruským finančním společnostem dodatečný kapitál. Upozornila mimo jiné, že je připravena pořádat dodatečné devizové aukce.

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády

Ruský ministr financí Anton Siluanov dnes večer oznámil, že vláda poskytne „systémově důležitým" bankám podporu v objemu až jednoho bilionu rublů (zhruba 380 miliard Kč). Největší ruské banky Sberbank a VTB jsou pod silným tlakem západních sankcí a mají omezený přístup na mezinárodní kapitálové trhy. Podle agentury Interfax je zákon o státní podpoře bankám připraven v dolní komoře parlamentu a ta by jej měla projednávat už v pátek.

Stabilita měny patřila k hlavním úspěchům Putinovy vlády, letošní vývoj však oživuje vzpomínky na měnovou krizi roku 1998. Rok před Putinovým nástupem k moci vedl pád rublu k uzavírání bank a ke ztrátě úspor obyvatelstva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: čtk, mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…