Rudý Dolejš se po útoku čtenáře překvapivě vyjádřil k Palachovi a Grebeníčkovi

11.02.2013 9:52

Vystoupení komunisty Miroslava Grebeníčka ve sněmovně k činu Jana Palacha nenechalo nikoho chladným. Vyjádřil se k němu také poslanec KSČM Jiří Dolejš. Podle čtenáře ParlamentníchListů.cz byl ale příliš diplomatický, aby nenaštval nikoho zleva ani zprava. A svého stranického kolegy se příliš nezastal. Připomeňme, že Dolejš patří do pragmatičtějšího křídla KSČM, zatímco Grebeníček je považován za tvrdého stalinistu.

Rudý Dolejš se po útoku čtenáře překvapivě vyjádřil k Palachovi a Grebeníčkovi
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Dolejš

"Ať se Vám to líbí či ne, p. Grebeníček nemá mnoho proslovů, ale když něco řekne, tak má pravdu a řekne to, i když ví, že se zdvihne na pravé straně vůči němu nevole. Nečekal jsem ale takovou reakci od budoucího prezidenta a mnoha lidem je už jasné, na čí stranu bude hrát. Ano, reprezentujete stranu, která má tradici a proto ji nelze přehlížet, ale chce to být více vidět, slyšet a není to jen o tom, že Vás někam nepustí," míní čtenář, který se podepsal jako Řehoř.

"Chce to stále něco zkoušet a věřím, že nějaké to semínko se ujme, ale ne jen zbytečně plácat za pultíkem, protože stejně nemáte šanci prorazit – máte stále menšinu a dávat se dohromady s ČSSD nemá cenu. Četl jsem o návrhu Lubomíra Zaorálka, jak chce utvořit levici – a s komunisty nepočítají ani náhodou. Snažte se něco dělat, ať těch 30 % získáte Vy jako strana, jinak další roky budete stát v pozadí. Sleduji i chování politiků v zahraničí, ale nikdo nestojí v koutě a nečeká, až jej někdo bude náhodou potřebovat pro doplnění či podržení u koryt," radí čtenář ParlamentníchListů.cz.

Celá odpověď Jiřího Dolejše ZDE

I vy se ptejte:

Problém leží jinde

"Nerozumíte, oč mi jde a necháváte se vtahovat do hloupého sporu, což je přesně to, co mi vadí. Palach není vlastnictvím ani současných antikomunistů ani bývalých normalizátorů, co pomáhali na Palacha zapomenout," píše v odpovědi poslanec KSČM Jiří Dolejš.

"Propagandistickými bitvami o Palacha se hlasy pro změnu nenaženou ani náhodou. Nechme už mrtvé mimo tyhle ideologické půtky a nepodsouvejme jim, co jejich ani snad nemohlo být. Jedno jestli zprava, či zleva. To není diplomacie, ale slušnost. Především si myslím, že v době výročí Jana Palacha je silně necitlivé otevírat spor, zda byl s komunisty, nebo proti. Tohle je bud falešná propagandistická hra odvádějící pozornost od skutečných problémů, nebo téma pro specialisty a fajnšmekry na historický seminář," píše Dolejš.

Máslo na hlavě

Dle svých slov nejde Dolejšovi o diplomacii, ale o podstatu, kterou jsou podle něj alternativy politiky v ekonomické a sociální oblasti. Historie se falšovat nemá, ale to není pouze záležitost současnosti. "Minulý režim i ve své neostalinské fázi ve vztahu k Palachovi měl dost másla na hlavě. A tak je dobré méně hřímat (v tom prapor pravdivosti není) a držet si objektivní a neurážející odstup," míní poslanec.

"Mému cítění byl nejblíže kolega Jandák, když nás umravňoval, že jde o vzpomínku na Palacha a ne o nějakou důvodovou zprávu. Šlo tu nakonec jen o významný den v kalendáři, který zjevně většina sněmovny stejně jako většina společnosti podpoří. Debatovat lze o čemkoliv, ale tyhle debaty se už viditelně daly stejně lichým směrem," píše Dolejš. "A odkazu roku 1968 jsme stejně nepomohli. Ano, důvodová zpráva je subjektivní, ale to je tak většinou, a zdůvodnění předkladatelů tu sice zůstane v archivu, ale neschvaluje se jako norma, tak není nutné kvůli tomu vést války za každou cenu," uzavírá svoji odpověď na dotaz čtenáře PL.cz poslanec KSČM Jiří Dolejš.

Grebeníček je zločinec

Nad výrokem Miroslava Grebeníčka se zhrozila i Monika MacDonagh - Pajerová, jedna ze studentských vůdců sametové revoluce v roce 1989. Ta komunistického poslance přímo označila za zločince.

"Grebeníčkovy řeči bych hodnotila na trestní oznámení, protože ten člověk je zločinec. Nemyslím si, že se zbláznil. Je dobře, že veřejně prohlásil, co si v komunistické straně myslí. To zapadá do celkového obrazu, když nám ČSSD vypráví, že s nimi mohou jít do koalic v regionech, protože nejsou tak špatní," řekla MacDonagh - Pajerová.

Důvodová zpráva je zkreslená

Naproti tomu spisovatelka a chartistka Lenka Procházková, známá svým kritickým postojem k církevním restitucím, prý Grebeníčkův postoj k Palachovi chápe. Své pochopení vyjádřila v neděli na serveru Britské listy.

Podle ní důvodová zpráva k novele, podle níž by se den Palachova činu zařadil mezi významné dny, hodnotí jeho upálení zkresleně. "Jan Palach je mrtvý a už nemůže říct, proč se 16. ledna před Národním muzeem polil benzínem, zapálil a běžel jako hořící pochodeň. Mrtvý hrdina se nemůže bránit tomu, jak jeho odkaz upraví a přešijí zákonodárci. My ostatní, pro které byl prožitek Pražského jara životním předělem už tenkrát a později se stal majákem, který ozařoval zdánlivě nehybné vody normalizace, však nesmíme připustit, aby byl dnes Palachův čin přetaven podle současného politického zadání," napsala Procházková.

reklama

autor: adr

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

21:40 „To jste neměli vědět.“ Fiala v centrále CIA. Toto vyplavalo z minulosti

Když na jaře 2019 zavítal Andrej Babiš coby premiér do sídla CIA, vzbudilo to rozruch. Vyjádřila se …