Ruply nervy: Tusk vyhlásil válku prezidentu USA a peskoval kritiky EU. No a Martin Schulz rovnou zapráskal bičem, raději se posaďte

01.02.2017 10:25

Martin Schulz skončil jako předseda Evropského parlamentu a začal se naplno věnovat své misi v Berlíně, na jejímž konci má být vystřídání Angely Merkelové v čele kancléřství. A do politického souboje se pustil zostra.

Ruply nervy: Tusk vyhlásil válku prezidentu USA a peskoval kritiky EU. No a Martin Schulz rovnou zapráskal bičem, raději se posaďte
Foto: europarl.europa.eu, tan
Popisek: Martin Schulz, předseda Evropského parlamentu

Nejprve ujistil, že se nikdy nevzdá hodnot svobody, demokracie, právního státu a plurality. „Říkám to schválně. Právě proto, že americký prezident chce stavět zdi, uvažuje o mučení, útočí na ženy, náboženské komunity, menšiny, umělce a intelektuály,“ cituje Schulzova slova server Express.

Pak pokračoval ve svém exkurzu po nepřátelích do Francie, kde se zaměřil na Národní frontu Marine Le Penové. „Jmenují se Národní fronta. U nás jsme taky měli takovou agresivně nacionální stranu,“ připomněl sociální demokrat Hitlerovu Národně socialistickou německou dělnickou stranu. „Kam tento slepý nacionalismus vede, jsme my zjistili už v první polovině dvacátého století,“ vzkázal do Paříže.

CELÝ TEXT SE SCHULZOVÝM VYSTOUPENÍM ZDE

A pak přes hitlerovský můstek zúčtoval s domácí opozicí. „Právě z tohoto důvodu ta strana Hoeckesů, Gaulandů a Petryových není žádnou Alternativou pro Německo, ale Ostudou pro Německo,“ rozohnil se muž, pro kterého pro jeho přístup k oponentům Nigel Farage v Bruselu razil přezdívku „kápo z koncentráku“.

Pak přešel k dalším zemím a politikům, které je třeba odmítnout. Nemohl samozřejmě opomenout maďarského premiéra Viktora Orbána, kterého obvinil, že svým přístupem k migraci „rozděluje kontinent“. Schulz vykládal, jak Německo klidně i osamoceně pomáhá ostatním zemím, protože věří v solidaritu a neváhá investovat své peníze, když se někdo cítí ohrožený.

„Ale pokud si někteří členové EU vykládají solidaritu takto: financování zemědělských fondů nebo strukturálních fondů ano, ale solidaritu pro uprchlíky ne, pak budoucí spolková vláda bude muset zohlednit tuto jejich solidaritu v uprchlické politice v příštím rozpočtovém období EU,“ vyjádřil se Schulz zcela jasně.

Anketa

Jste zkorumpovaná pakáž, odbyl Andrej Babiš redaktorku pořadu Reportéři ČT. Vadí vám to?

10%
90%
hlasovalo: 9175 lidí

Nejhorším propagátorem tohoto odporu k solidaritě je podle Schulze právě maďarský premiér Orbán. A volební lídr SPD považuje za „urážku Německa“ a „otevřený útok na zájmy spolkové republiky“, že si některé strany, konkrétně bavorská vládní CSU (koaliční partner sociálních demokratů), dovolí této politice tleskat.

Žádná mýtická národní suverenita se vám nevrátí. Musíte se ještě víc stmelit

K Schulzovu postoji se přidal jeho donedávna ještě kolega z „velké trojky EU“, evropský prezident Donald Tusk, kterého cituje agentura Reuters. Tusk v dopise premiérům a prezidentům před víkendovým summitem na Maltě varoval, že EU čelí „největším výzvám ve své historii“. Důvodem je podle něj fakt, že Brusel dnes musí čelit současně expanzi Ruska, Číny, radikálního islamismu a teď tuto sestavu nebezpečí doplnil i prezident Trump.

CELÝ TEXT ZDE

Evropským lídrům vzkazuje, že proti těmto nebezpečím se musí stmelit a ať je ani nenapadne nyní uvažovat o nějakém uvolnění evropské integrace. „Dezintegrace EU by nevedla k obnovení nějaké mýtické národní suverenity, ale naopak k závislosti na supervelmocech. USA, Rusku nebo Číně. Jenom společně můžeme být nezávislí,“ zakončil své vývody europrezident Tusk.

Načež vyzval členské státy, aby učinily „spektakulární krok“, změnily náladu Evropanů a „pozvedly evropskou integraci na zcela novou úroveň“.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…