Rušení ČT? Milion chvilek svolal jednání. Babiše to zaujme. Padl slib

29.01.2020 10:41

Staré úsloví praví, že když nejde hora k Mohamedovi, musí Mohamed k hoře. Tak by se dalo nahlížet na setkání, které na svých stránkách a sociálních médiích oznámil spolek Milion chvilek pro demokracii. Mluvčí spolku Mikuláš Minář a Benjamin Roll se totiž včera setkali s místopředsedy ČSSD Tomášem Petříčkem, Michalem Šmardou a Ondřejem Veselým. Řešilo se mnohé. I Rada ČT a ČRo.

Rušení ČT? Milion chvilek svolal jednání. Babiše to zaujme. Padl slib
Foto: Screen ČT24
Popisek: Benjamin Roll a Mikuláš Minář na Václavském náměstí

„V prosinci jsme dali na Klárově prostor zástupcům demokratických stran, aby nám řekli, jakou alternativu a vizi nabízejí voličům. ČSSD sice naše pozvání na Klárov nepřijala, ale pozvala nás na schůzku,“ informoval Milion chvilek s tím, že tuto nabídku přijali, a to ze tří důvodů. Jednak, že jsou otevřeni diskuzi s demokratickými stranami, dále že ČSSD zůstává demokratickou stranou a zajímá je, jaké pozice zastává. A do třetice, protože prý hlídají „4 červené čáry“, tedy nezávislost justice, nezávislost médií, střet zájmů a zneužívání prezidentských pravomocí. Pro úplnost ovšem dodejme, že na demonstraci ještě před první Letnou hovořil poslanec ČSSD Petr Dolínek.

Anketa

Stydíte se za premiéra Andreje Babiše?

8%
92%
hlasovalo: 26551 lidí

„Chceme tlačit na všechny demokratické strany, aby dělaly totéž. ČSSD jakožto vládní strana má o to větší zodpovědnost jednat,“ píše spolek a dodává: „V rozhovoru jsme dali najevo náš nesouhlas s tím, že ČSSD umožňuje vládu trestně stíhaného premiéra v obrovském střetu zájmů. Zároveň jsme apelovali na to, aby ČSSD využila své pozice ve vládě a sama bránila základní demokratické principy.“

Na svých stránkách Milion chvilek uvedl, jaká témata na schůzce otevřel. „Otevřeli jsme téma blížící se volby do mediálních rad ČT a ČRo, která může posílit vliv politiků na veřejnoprávní média. Jsme rádi, že jsme se shodli na významu nezávislosti médií a že ČSSD nepodpoří nikoho, kdo by byl napojený na dezinformační média nebo podporoval zrušení, zestátnění nebo privatizaci veřejnoprávních médií,“ píše se u tématu nezávislosti médií.

Toto téma je obecně pro Milion chvilek velice aktuální. Přibližně před týdnem jsme publikovali článek o tom, jak se Milion chvilek pro demokracii snažil nalézt kandidáty do rady ČT a ČRo.

„Pražský tým Milionu chvilek se stal součástí pracovní skupiny/‚koalice‘ nevládek, kterou inicioval a koordinuje Nadační fond pro nezávislou žurnalistiku. Společně se snažíme získat kandidáty/kandidátky, kteří vytvoří pozitivní protiváhu pro kandidáty/kandidátky navržené stranami (mohou představovat velké ohrožení pro nezávislost veřejnoprávních médií). Tuto iniciativu Nadačního fondu velice vítáme, obrana veřejnoprávních médií patří k prioritám Milionu chvilek. K získání kandidátů z regionů má ze všech zástupců v této ‚koalici‘ zdaleka nejlepší podmínky právě Milion chvilek. Vaše pomoc je tedy důležitá!“ informovali „chvilkaři“ z Opavy.

Rovněž se Minář s Rollem se zástupci ČSSD bavili o nezávislosti justice a střetu zájmů premiéra. „Dlouhodobě kritizujeme chystanou novelu zákona o státním zastupitelství z pera Marie Benešové, která má posílit vliv politiků na justici, konkrétně na výběr nejvyššího státního zástupce. Byli jsme místopředsedy ČSSD ujištěni, že současný návrh paní Benešové nemá jejich podporu. Bereme je za slovo.

Ačkoliv se s ČSSD shodneme, že střet zájmů premiéra Andreje Babiše je velký problém, pro ČSSD to stále není dostatečný důvod k odchodu z vlády. Podle nás je to daleko za hranou přijatelnosti. Proto jsme apelovali na zástupce ČSSD, aby se zasadili o to, že se státní správa nebude chovat jako Babišova firma a že přijme veškerá opatření plynoucí z auditu Evropské komise.“

„Řekli jsme, co nám vadí a co je podle nás třeba. Pánové Petříček, Šmarda a Veselý nás ujistili, že ČSSD na demokracii záleží. Tak uvidíme...“ zakončili aktivisté svůj příspěvek.

Zástupci ČSSD setkání s člověkem, který dokázal dostat na Letnou více než čtvrtmilionu demonstrantů mediálně příliš nerozmazávali. Michal Šmarda a Tomáš Petříček zprávu o setkání sdíleli na Twitteru, ovšem bez komentáře. A Ondřej Veselý považoval za důležitější informovat o svém setkání s bývalým ministrem průmyslu a obchodu Milanem Urbanem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: kas

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…