Ruská propaganda při konvoji USA neuspěla, píše ministerstvo vnitra. Konvičkovce označuje za extremisty, padlo slovo ,,pitomci"

23.04.2015 14:01

Ministerstvo vnitra vydalo před několika dny situační zprávu, která mapuje dění na české extremistické scéně v prvním letošním čtvrtletí. Kromě tradičně uváděné DSSS zmiňuje také zpravodajské portály, o kterých mainstreamová média uvádějí, že šíří proruskou propagandu.

Ruská propaganda při konvoji USA neuspěla, píše ministerstvo vnitra. Konvičkovce označuje za extremisty, padlo slovo ,,pitomci"
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Praze proběhla protirežimní demonstrace Dělnické mládeže při příležitosti vzpomínky na události z let 1939 a 1989 završená pochodem. Protest se obešel bez násilností

„V souvislosti s tzv. dragounskou jízdou se objevilo obrovské množství dezinformací. Podstatný vliv mělo dlouhodobé působení rádoby zpravodajských portálů Aeronet, Ac24, Stalo-se, Infowars a dalších, které se prostřednictvím šíření dezinformací nebo zcela smyšlených zpráv snažily aktivně ovlivňovat veřejné mínění,“ píše Ministerstvo vnitra. Podle něj docházelo k tomu, že tyto dezinformace byly šířeny mezi uživateli sociálních sítí, bylo na ně odkazováno ze strany jiných seriózních médií či některými regionálními politiky. „Proruská propaganda ale nenašla odpovídající odezvu. Průjezd kolony byl bezproblémový, byly registrovány jen marginální počty odpůrců,“ dodává vnitro k tomuto tématu.

Celá zpráva o extremismu ZDE

Hlavní inspirací populistických subjektů je francouzská Front National

Zpráva se dotýká i populistických subjektů. Ty nově vzniklé prý akcentují směs nacionalismu a xenofobie. „Část zastánců této populistické vlny s politickými ambicemi reflektovala úspěchy nacionalisticky, protiimigrantsky či islamofobně orientovaných stran v Evropě. Tito politici toužili protiimigrantský potenciál využít i v tuzemsku, případně se nechat zviditelnit přátelstvím či partnerstvím s představiteli evropských extremistických nacionalistických stran,“ píše se ve zprávě vnitra s tím, že hlavní inspiraci pak představovala francouzská Front National.

Zpráva o českém extremismu si všímá i Martinem Konvičkou vedené iniciativy Islám v České republice nechceme, kterou označuje za extremistickou. Připomíná, že iniciativa uspořádala sérii celkem pěti početnějších demonstrací v Praze, Brně a v Českých Budějovicích. „I přesto, že byla účast relativně vysoká, platforma potenciálu nevyužila k vlastní transformaci do podoby politického subjektu. Lze očekávat, že v krátkodobém horizontu zájem o její aktivity upadne, podobně jako např. u německého hnutí PEGIDA a jeho odnoží,“ domnívá se Ministerstvo vnitra. Stoupenci iniciativy prý zůstávají nadále aktivní zejména v kyberprostoru, kde vedou rozepře se svými odpůrci.

O protiislámskou iniciativu se zajímali pravicoví extremisté. Ale nepochodili

Zpráva také zmiňuje případ z noci ze 13. na 14. únor, kdy neznámý pachatel v Teplicích postříkal prasečí krví obchod s orientálními potravinami patřící občanovi Somálska a restauraci patřící občanovi Libanonu.

„O aktivity platformy Islám v ČR nechceme projevovali čilý zájem i pravicoví extremisté, včetně neonacistů a hooligans. Spolupráci jí nabídla i DSSS. Zástupci platformy se však od neonacistů distancovali, příznivce DSSS nazvali ‚pitomci‘,“ uvedla zpráva Ministerstva vnitra, která popisovala situaci na české extremistické scéně v prvním čtvrtletí letošního roku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

15:16 Prigožin „žije“? Vyneseny silné informace

Kam zmizeli žoldnéři wagnerovců? Zdá se, že kremelský vládce Vladimir Putin nadále dokáže efektivně …