Ruské hráče ne! Hašek s Lipavským rozjeli akci. Jenže hokejové legendy pozvedly hlas

20.09.2022 18:46 | Kauza

Bývalý hokejový brankář Dominik Hašek, který se od začátku války na Ukrajině tvrdě staví proti účasti ruských sportovců na mezinárodních akcích a požaduje, aby čeští hráči z ruské KHL nemohli hrát za českou reprezentaci, nyní bojuje proti tomu, aby v Praze při zápasech NHL hráli ruští hokejisté. Do jeho aktivit se zapojilo i ministerstvo zahraničí Jana Lipavského (Piráti). Ale ne všechny slavné české hokejové osobnosti s Haškem souhlasí. Například Vladimír Vůjtek nebo Jiří Holík účast ruských hráčů na utkání NHL v Praze za podporu Ruska či ruskou propagandu nepovažují.

Ruské hráče ne! Hašek s Lipavským rozjeli akci. Jenže hokejové legendy pozvedly hlas
Foto: Screen Facebook
Popisek: Dominik Hašek zpívá: Není nutno, aby bylo přímo veselo

Hašek tím dle svých slov chce chránit lidské životy, protože účast ruských hráčů dělá reklamu ruskému režimu, který vyvolal agresi na Ukrajině. Brankářskou legendu již ministerstvo zahraničí řízené pirátem Janem Lipavským požádalo o zajištění seznamu dotyčných hráčů.

Bývalý reprezentační trenér Česka i Slovenska Vladimír Vůjtek k tomu říká: „Nedomnívám se, že by bylo nutné přistupovat k takto radikálnímu kroku. Ruští hráči hrají sami za sebe, případně za dotyčný klub NHL, se kterým mají řádnou smlouvu. Proto to není žádná reklama či ruská propaganda. Kdyby tu měl hrát reprezentační výběr Ruska, tak bych podobné emoce chápal, ale v tomto případě si myslím, že to není na místě.“

Přizvukuje i legenda československého hokeje Jiří Holík: „Já osobně v tom opravdu žádný problém nevidím. Jde o jednotlivé hráče, tak přece je nebudeme kádrovat jenom proto, že jsou to shodou okolností Rusové a ještě navíc umějí hrát hokej. To je asi neodpustitelná kombinace, “ říká nejčastěji reprezentující hráč v dějinách českého, československého a tedy i slovenského hokeje.

 

 

Právě výkonný výbor slovenského hokejového svazu minulý týden překvapivě oznámil, že hráči, kteří působí v Kontinentální hokejové lize (KHL), mohou Slovensko reprezentovat na mezinárodních akcích. Jenže nyní se objevily protichůdné informace od jednoho ze členů výboru, který tvrdí, že toto rozhodnutí není legitimní, protože není výsledkem žádného diskursu a především hlasování, takže s konečným verdiktem se mělo počkat.

Anketa

Kdo po vládním zastropování cen bude demonstrovat, bude demonstrovat jen za proruskou orientaci, tvrdí Kalousek. Má pravdu?

3%
97%
hlasovalo: 37252 lidí
Nicméně Slováci rozhodli a stali se vlastně evropskými pionýry v tomto pohledu na věc. Češi, Švédi, Finové či Lotyši vidí vše přesně opačně.

„Máme za to, že hráči, kteří aktuálně působí v Rusku, neporušují mezinárodní dohody ani naše zákony," uvedl slovenský svaz ve svém prohlášení.

Co bude dál, to není jasné, protože s verdiktem nesouhlasí klíčoví sponzoři jako společnost Orange Slovensko, Škoda Auto Slovensko či obchodní řetězec Kaufland.

Je ale dosti podstatné uvést, že Slovensko má oproti Česku v KHL více hráčů a adeptů na reprezentační dres, kterých se evidentně nechce jen tak vzdát – a oni se zase nechtějí vzdát KHL a vysokých výdělků.

Legendy českého a československého hokeje Jiří Holík a Vladimír Vůjtek nejsou s českým stanoviskem, hráče z KHL do reprezentace nezvat, zcela za jedno, ale oba připouštějí, že každý hráč sice musí zajistit rodinu a vydělávat, ale může se v současné době za nižší peníz uchytit raději ve Švýcarsku či ve Skandinávii.

Tam se ovšem neodvozují platy hokejistů od ceny ropy a plynu jako v Rusku!

Na už zmiňovaném příkladu sporu o ruské hráče, kteří by měli nastoupit v Praze při evropském zahájení NHL, jasně vidíme, že tlak na špičkové ruské sportovce je skutečně značný.

 

 

 

Někdy tomu nepřidávají ani výroky z oficiálních míst. Viz. slova britského ministra sportu Nigela Huddlestona: „Že nikdo nebude hrát s vlajkou Ruska je jasné, ale musíme jít ještě dál. Chceme mít jistotu, že mezi sportovci není žádný příznivec Vladimira Putina. Teď jen zvažujeme, co přesně budeme od Rusů požadovat, aby nás přesvědčili," prohlásil Huddleston na adresu ruských sportovců.

 

 

Snad nejsem sám, komu se při podobných vyjádřeních vybaví zažehnutá pochodeň evokující historickou etapu honu na čarodějnice.

 

 

Co přesně budeme po ruských sportovcích ještě požadovat jako dostatečný důkaz loajality? Mají se vzdát ruského občanství? Budou muset absolvovat prověrky na stupeň přísně tajné? Zavedeme pro ně speciální lustrační a kádrové dotazníky i s otisky prstů a vzorky DNA, včetně rodinných příslušníků?

Je to nejenom absurdní a groteskní, ale hlavně zcela kontraproduktivní.

Sport by měl lidi spojovat a nikoliv naopak.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš Procházka

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

18:05 „Sežrali“ je na bojišti, teď i v obchodech. Výsměch Rusů nezná mezí

Rusko chystá výstavu v moskevském parku Patriot, kde vystaví ukořistěné ukrajinské tanky západní výr…