Ruské jaderné zbraně rozmístěné v Bělorusku. Padlo datum. Již brzy

09.06.2023 17:47

Rusko začne rozmisťovat jaderné zbraně v Bělorusku. S jejich přepravou se má začít hned poté, co budou připraveny speciální skladovací prostory, tedy 7. až 8. července. „Všechno jde podle plánu,“ řekl Vladimir Putin běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi na páteční schůzce v Soči. Ruský ministr obrany potvrdil, že jaderné zbraně na území Běloruska budou i nadále pod kontrolou Moskvy. Lukašenkovi se plní sen, řekl jeden z lídrů běloruské opozice.

Ruské jaderné zbraně rozmístěné v Bělorusku. Padlo datum. Již brzy
Foto: Repro Kremlin.ru
Popisek: Prezidenti Ruska a Běloruska, Putin a Lukašenko

Ruský prezident Vladimir Putin v pátek prohlásil, že Rusko zahájí rozmisťování taktických jaderných zbraní, až budou připraveny speciální sklady 7. až 8. července. Podle serveru Reuters to bude poprvé od pádu Sovětského svazu, co Rusko přemístí své jaderné hlavice.

„Všechno jde podle plánu,“ řekl Putin běloruskému prezidentovi Alexandru Lukašenkovi při pátečním obědě v Putinově letním sídle v Soči. „Příprava příslušných zařízení skončí 7. až 8 července a okamžitě zahájíme aktivity související s rozmístěním vhodných typů zbraní na vašem území,“ řekl Putin, načež Lukašenko odpověděl: „Děkuji, Vladimire Vladimiroviči.“ Informovala o tom NBCnews.

Svůj záměr rozmístit jaderné zbraně v Bělorusku oznámil Putin už v březnu. Lukašenko minulý měsíc oznámil, že přesun jaderných zbraní již začal, a to už v momentu, kdy teprve ministři obrany Ruska a Běloruska podepisovali potřebné dohody. Ruský ministr obrany Sergej Šojgu prohlásil, že jaderné zbraně na území Běloruska zůstanou i nadále pod kontrolou Moskvy.

Balistické rakety krátkého doletu Iskander, které mohou nést jaderné hlavice, již byly předány Bělorusku. Ruské zdroje informují, že Iskander má dolet až 500 kilometrů. Bělorusko uvedlo, že pro přepravu zbraní byla upravena letadla Suchoj Su-25, přičemž tato letadla by měla mít dolet kolem 1000 kilometrů. Pokud by tedy zbraně byly vypuštěny z hlavní běloruské letecké základy u Minsku, zasáhnout by mohly téměř celou východní Evropu včetně měst jako Berlín či Stockholm.

Podle běloruského politika a diplomata Pavla Latušky, který je po prezidentských volbách 2020 lídrem běloruské opozice, se přemístěním zbraní Lukašenkovi plní jeho sen a celá akce je pokusem o ovlivnění rozhodnutí summitu NATO o možnostech Ukrajiny na členství v Alianci. „Putin na setkání s vazalem Lukašenkem oznámil, že jaderné zbraně budou rozmístěny v Bělorusku ve dnech 7.–8. července. Lukašenkovi se plní sen. Tohle je Putinův pokus o ovlivnění rozhodnutí NATO na summitu ve Vilniusu 11. července 2023 o perspektivách Ukrajiny na členství,“ napsal Latuška.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: luk

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Proč by nemohlo zasvinit svět Rusko, stejně jak USA? , Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLexu , 09.06.2023 19:00:56

|  5 |  0

Další články z rubriky

„Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

11:22 „Aby nám EU neuchvátili extrémisti.“ Nerudová prozradila, proč chce do Bruselu

Jednotná v rozmanitosti. Motto, které EU používá už od roku 2000. Je ale i po 24 letech jednota skál…