Ruské ministerstvo obrany už neexistuje, zuřil šéf Wagnerovců. A hry v Kremlu ničí ruský stát

04.06.2023 7:28

„Ministerstvo obrany Ruské federace de facto neexistuje,“ vypálil v jednom z dalších svých bojovných projevů zakladatel soukromé armádní skupiny Ruska Jevgenij Prigožin. Ve své kritice ruského vedení zašel ještě dál a naznačil, že konvenční ruské jednotky připravily na Wagnerovce past. Na ukrajinské straně se vrací k osudu ukrajinských dětí, které zmizely kdesi v Rusku, případně v Ruskem okupovaných oblastech. Prý jich jsou statisíce.

Ruské ministerstvo obrany už neexistuje, zuřil šéf Wagnerovců. A hry v Kremlu ničí ruský stát
Foto: Repro Youtube
Popisek: Šéf žoldácké skupiny Wagner, Jevgenij Prigožin

Ukrajinské úřady oznámily, že okupovanými ukrajinskými městy na jihu státu otřásla série explozí. Anglicky mluvící čtenáře o tom informovala americká zpravodajská stanice CNN. Jeden z Ruskem dosazených představitelů regionu Vladimir Rogov uvedl, že ruská protivzdušná obrana sestřelila šest raket nad Berďanskem, přístavním městem v jihovýchodním cípu regionu. Leží mezi Mariupolem a Melitopolem. Z útoku obvinil ukrajinskou armádu. Ukrajinští zástupci se k výbuchům nevyjádřili a CNN upozornila, že informace o útocích v Berďansku nemohla nezávisle ověřit. Sobotní výbuchy představují poslední z řady útoků na Ruskem okupovaná území na jihu Ukrajiny v poslední době.

O slovo se znovu přihlásil také zakladatel soukromé ruské armády Wagnerovců Jevgenij Prigožin, který tepal vedení Ruské federace nejen za to, co dovoluje páchat v Bělgorodské oblasti. Ministerstvo obrany Ruské federace v této souvislosti nešetřil. „Ministerstvo obrany není ve stavu, kdy by mohlo dělat vůbec něco, protože de facto neexistuje - je v chaosu," řekl Prigožin podle CNN.

„Nebezpečné hry se v kremelských věžích staly běžnou záležitostí," pokračoval šéf Wagnerovců s odkazem na neidentifikované kremelské frakce. „Už nějakou dobu frakce hrají hry, aniž by chápaly, co dělají. Dnes prostě ničí ruský stát.“

Prohlásil, že neznámé kremelské frakce „ničí (ruský) stát“ a snaží se zasít rozkol mezi něj a čečenské vedení a jeho bojovníky. Prigožin také tvrdil, že kritizuje ministra obrany a náčelníka generálního štábu, protože „nedělají svou práci správně“. 

Ale Prigožin zašel ještě dál. 

„Pokud ministerstvo obrany dostatečně brzy nezastaví to, co se děje v Bělgorodské oblasti, nezastaví ten chaos, který se děje kolem zajetí území Ruské federace, pak my (jednotky Wagner) určitě přijedeme do Bělgorodské oblasti a budeme chránit naše lidi," uvedl.

Podle serveru katarské televize Al-Džazíra vyrukoval Prigožin dokonce s tvrzením, že ruské síly zaminovaly část území, o které se bojovalo, aby poškodily Wagnerovce. Konkrétně při jejich stahování z Bachmutu.

„V příspěvku na Telegramu Prigožin uvedl, že jeho muži objevili v týlových oblastech tucet míst, kde příslušníci ruského ministerstva obrany umístili různá výbušná zařízení, včetně stovek protitankových min. Na otázku, proč byly miny položeny a výbušniny nastraženy, úředníci ministerstva obrany uvedli, že to byl rozkaz jejich nadřízených, uvedl Prigožin,“ napsal server katarské televize.

Žádná z nastražených náloží však podle Prigožina nevybuchla a nikdo nebyl zraněn.

Na ukrajinské straně se řeší protiofenziva, ale nejen ta. Server Kyiv Post se vrátil k osudu ukrajinských dětí ukradených Ruskou federací. Publicista na volné noze Mark Temnycky napsal, že Rusové unesli statisíce ukrajinských dětí a musí za to také tvrdě zaplatit. „Je třeba vyvinout mezinárodní tlak na Rusko, aby vrátilo statisíce unesených dětí na Ukrajinu. Rusko musí být za tyto zločiny proti lidskosti důsledně potrestáno. V době, kdy se ruská invaze na Ukrajinu blíží k hranici 16 měsíců, vyšetřuje několik mezinárodních organizací ruská válečná zvěrstva. Mezi ně patří i dopad ruské invaze v plném rozsahu na životy ukrajinských dětí,“ uvedl doslova Temnycky.

Z dostupných informací se zdá, že unesené děti jsou na ruské půdě vystaveny převýchově a rusifikaci. Rusifikační program zahrnuje ruský pohled na výklad ukrajinských dějin, dehonestaci Ukrajinců a vyzdvihování ruského prezidenta Vladimira Putina. Samozřejmostí je údajně i povinná výuka ruštiny.

Tyto závěry byly podle Temnyckého částečně odvozeny ze zprávy, kterou zveřejnila Conflict Observatory, projekt financovaný americkým ministerstvem zahraničí a realizovaný na Yale University School of Public Health.

„Ruská vláda vypracovala národní program, který nabízí ukrajinské děti k adopci ruským rodičům, i když se ví, že děti nejsou sirotci,“ upozornil Temnycky.

Publicista v této souvislosti připomněl, že politiku nuceného přesídlování celých etnik není na území Ruské federace ničím novým. Ve 20. století tutéž politiku a v mnohdy ještě drsnějším provedení prováděl diktátor Josif Stalin.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miloš Polák

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Uživateli nejlépe hodnocený komentář

Vždyť, Uživatel se přihlásil ke kodexu Dobré DiskuseLu1 , 04.06.2023 10:12:17
je nad slunce jasnější, že to věčné Prigožinovo brblání, ta jeho "kritika" Kremlu a "výhrůžky", co všechno udělá nebo neudělá, je víceméně zdařilé mediální divadýlko, na kterém je nejzábavnější to, jak na ně ti naši strážci západních hodnot ochotně naskakují.

|  8 |  1

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…