Rusko: Deset dní byl v kriminále. Pedagog šel proti mobilizaci

02.11.2022 9:25

Írán možná dodá Rusku nový typ dronů, který prý může změnit pravidla hry na frontě. Má jít o drony, které jsou schopné unést pětkrát silnější nálož, než dosud Ruskem využívané drony Šahid-136. A mezitím v Rusku jeden z docentů Petrohradské univerzity poznal, co se mu stane, když se vydá na demonstraci, na které vyjádří nesouhlas s mobilizací. Deset dní si pobyl ve vězení. Ale to nebylo všechno.

Rusko: Deset dní byl v kriminále. Pedagog šel proti mobilizaci
Foto: pixabay.com
Popisek: Zimní palác v Petrohradu

Válka na Ukrajině trvá už více než 250 dní. Podle CNN by teď situací na frontě mohla zamíchat nová dodávka dronů z Íránu. Vedle dronů Šahid-136 se prý Írán chystá Rusku dodat i své nejnovější drony Arash-2. A k tomu také balistické rakety, proti kterým podle ukrajinské armády nemá napadená země dostatek obranných prostředků.  

Zpravodajská služba Ukrajiny v příspěvku na Telegramu uvedla, že bezpilotní letouny „budou dodány přes Kaspické moře do přístavu Astrachaň". Informovala o tom americká zpravodajská stanice CNN.

„Agentura uvedla, že bezpilotní letouny jsou přepravovány v rozebraném stavu a po vstupu na ruské území budou vyzvednuty, přemalovány a opatřeny ruským označením."

Zpravodajská agentura neupřesnila, jak informace o zásilkách získala, a CNN nemůže podrobnosti nezávisle ověřit. CNN však v této souvislosti také připomněla, že už v úterý přinesla zprávu, kde s odvoláním na představitele západní země, která pozorně sleduje íránský zbrojní program, uvádí, že Írán připravuje velkou dodávku bezpilotních letounů a balistických raket do Ruska.

CNN vypočítala, že ukrajinská protivzdušné síly sestřelily od září přes 300 íránských dronů, ale desítky z nich zasáhly civilní i energetické infrastrukturní cíle. Vychází přitom z tvrzení příslušníků íránských ozbrojených sil, které také nelze snadno nezávisle ověřit.

Clarissa Wardová z CNN uvedla, že nasazení dronu Arash-2 může ve válce na Ukrajině znamenat „velkou změnu hry", protože „může nést pětkrát více výbušnin než Šahid".

Existence Arash-2 byla poprvé odhalena v roce 2019, ale jeho přesné schopnosti zůstávají neznámé. Dron je pojmenován podle Aráše Střelce, hrdinské postavy z íránské mytologie, která měla nejsilnější střelu šípem. Podle legendy vystřelil šíp, který letěl celé dopoledne a dopadl v poledne do vzdálenosti přes 2250 kilometrů.

Ukrajinská armáda také tvrdí, že Rusko šíří mezi obyvateli Chersonu dezinformace nejrůznějšího druhu, aby je přinutilo opustit město. Takovéto chování lze podle CNN vykládat jako další z řady ruských válečných zločinů.

„Nepřítel se uchyluje k zastrašování civilistů a šíří dezinformace o možném výbuchu hráze Kachovské vodní elektrárny," lze se dočíst v prohlášení ukrajinského velení.

Ukrajinské ozbrojené síly vysvětlily, že místní obyvatelstvo v Chersonu bylo „zbaveno komunikačních prostředků" a není schopno získat přesný obraz o tom, co se ve válce skutečně děje.

Začátkem týdne oznámili Ruskem dosazení představitelé novou evakuaci z ukrajinské Chersonské oblasti s tím, že odvádějí civilisty do bezpečí kvůli riziku, že by Ukrajina mohla použít nekonvenční zbraně.

„Vzhledem k možnosti použití zakázaných válečných metod ukrajinským režimem a také k informacím, že Kyjev připravuje masivní raketový úder na vodní elektrárnu Kachovka, hrozí bezprostřední nebezpečí zaplavení Chersonské oblasti," uvedl v pondělí ve videoposelství Vladimir Saldo, Ruskem dosazený šéf okupované Chersonské oblasti.

Ukrajina kategoricky odmítla tvrzení, že hodlá vyhodit přehradu do povětří a zaplavit oblast.

Mezitím byl v Rusku vyhozen z univerzity jeden z pedagogů jen proto, že se účastnil demonstrace, na které kritizoval vyhlášení částečné mobilizace. Na demonstraci byl zatčen a deset dní pobýval za mřížemi, když se pak na svou univerzitu v Petrohradu vrátil, čelil dotazům, proč nepřednášel. A když přiznal, že byl zatčen za účast na demonstraci, přišel vyhazov. Příběh učitele Denise Skopina přinesla britská BBC.

Denis byl donedávna docentem na Fakultě svobodných umění a věd Petrohradské státní univerzity. Ale 20. října ho univerzita propustila za „nemorální čin neslučitelný se vzdělávacími funkcemi". Oním „nemorálním činem“ byla právě účast na demonstraci.

„Svoboda projevu v Rusku je v krizi," poznamenal docent Denis. „Všechny druhy svobod jsou v hluboké krizi."

„Po propuštění z vazby jsem pracoval ještě tři týdny. Univerzita mi posílala dopisy, v nichž mě žádala o vysvětlení mé nepřítomnosti. Odpověděl jsem, že jsem byl zatčen za účast na protestu a umístěn do vazby. Pak mi zavolali z personálního oddělení a oznámili mi, že jsem byl propuštěn."

Poslední den Denisova působení v práci se jeho studenti shromáždili před univerzitou, aby se s ním rozloučili. Těmto studentům prý položil otázku.

„Co je nemorální čin? Jednat proti svému svědomí a pasivně plnit příkazy někoho jiného. Jednal jsem v souladu se svým svědomím. Jsem si jist, že budoucnost naší země patří vám."

Dočkal se potlesku.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

válka na Ukrajině

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Stručné informace týkající se tohoto konfliktu aktualizované ČTK několikrát do hodiny naleznete na této stránce. Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: mp

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

10:21 Chudí, staří, nevzdělaní? Útok na odpůrce EU zničen pár větami

Staří, v ekonomických problémech, nevzdělaní. Takoví jsou dle společného projektu agentury STEM a Če…