Rusko: Očkovaní mohou vyhrát byt. Neočkovaní ztratit práci. Covid nastupuje

22.06.2021 14:11

V Rusku se koronavirová situace v některých částech zhoršuje. „Hrozba koronaviru bohužel neustoupila,“ řekl Putin v pondělí v dolní komoře parlamentu. „V mnoha regionech se situace dokonce zhoršila,“ dodal. Vakcinovaní jedinci mohou vyhrát auto či byt. Ti, kdo se očkovat odmítnou, však mohou ztratit zaměstnání. „Revakcinace bude a je nevyhnutelná,“ pověděl mluvčí Kremlu.

Rusko: Očkovaní mohou vyhrát byt. Neočkovaní ztratit práci. Covid nastupuje
Foto: Repro ČT
Popisek: Ruský prezident Vladimir Putin na tiskové konferenci po skončení summitu v Ženevě

Anketa

Považujete policejní zákrok vůči mrtvému teplickému Romovi za chybný?

hlasovalo: 23925 lidí

Putin předstoupil před parlament se situační zprávou ohledně koronaviru. Koronavirová situace v některých ruských regionech se totiž zhoršuje. Jak upozornila zpravodajská agentura Reuters, tak Putin tento měsíc hovořil o tom, že Rusko, které schválilo čtyři vakcíny domácí výroby a prodalo svou stěžejní vakcínu Sputnik V do mnoha zahraničních zemí, zvládlo pandemii lépe než mnoho jiných zemí.

V průběhu měsíce se však situace zhoršila. Situace se zhoršuje zejména v Moskvě, kde bylo v sobotu zaznamenáno rekordních 9120 případů denně. Kreml v pátek z nárůstu obvinil neochotu lidí nechat se očkovat a nihilismus. „Hrozba koronaviru bohužel neustoupila,“ řekl Putin v pondělí v dolní komoře parlamentu. „V mnoha regionech se situace dokonce zhoršila,“ dodal.

Celý článek ZDE:

Reuters popisují i to, že v neděli se na sociálních sítích objevily videozáznamy, které údajně ukazují lidi nemocné virem covidem-19 ležící na podlaze nemocniční chodby v Petrohradě, který hostí některé zápasy fotbalového šampionátu Euro 2020. Ruské úřady nyní ověřují to, zda bylo video pravdivé.

Anketa

Je dobře, aby byly děti pod 16 let očkovány proti covidu-19?

13%
82%
hlasovalo: 7337 lidí

Úřady se snaží lidi přemluvit a donutit, aby se nechali očkovat, a těm, kteří tak učiní, nabízejí možnost vyhrát nová auta a byty, zatímco ostatním, kteří se nenechají očkovat, vyhrožují ztrátou výdělku a propuštěním. Úřady viní z nárůstu, kdy je již čtvrtý den po sobě hlášeno více než 17 000 nových případů covidu-19, nové varianty Delta, a zároveň přiznávají, že celostátní očkovací kampaň selhala.

Zatím je prý příliš brzy na to, aby se dalo říci, zda se nárůst očkování stane politickým problémem pro Kreml, který v září čekají parlamentní volby. Vakcíny jsou již několik měsíců široce dostupné, ale mnoho Rusů se k nim staví odmítavě. Do 21. června dostalo alespoň jednu dávku vakcíny pouze 20 milionů z přibližně 144milionové populace. Kreml ovšem popřel, že by jedním z důvodů nízké proočkovanosti byla nedůvěra lidí v úřady.

Mluvčí Kremlu Dmitrij Peskov v pondělí novinářům řekl, že přeočkování je cestou vpřed. „Revakcinace bude a je nevyhnutelná – nejen očkování, ale revakcinace – pro ty, kteří chtějí udržet v bezpečí sebe, své příbuzné a blízké,“ řekl Peskov. Rusko v pondělí oznámilo 17 378 nových případů onemocnění virem covid-19 a 435 úmrtí spojených s koronavirem za posledních 24 hodin.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: tle

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …