Rusko chce, aby Ukrajina od června platila za plyn předem

09.05.2014 11:45

Rusko bude chtít po Ukrajině, aby mu od června platila za plyn předem, protože Kyjev dluží za dosavadní dodávky plynu. Oznámil to ruský ministr pro energetiku Alexandr Novak. Ruský plynárenský monopol Gazprom ve středu uvedl, že Kyjevu vypršela splatnost za dubnové dodávky plynu a nic nebylo splaceno. Celkový dluh Kyjeva za ruský plyn tak nyní činí 3,51 miliardy USD (69,5 miliardy Kč).

Rusko chce, aby Ukrajina od června platila za plyn předem
Foto: Archiv
Popisek: Plynový sporák

"Podle smlouvy nesplnění povinnosti vede automaticky ke změně, od 1. června začne Ukrajina platit za dodávky plynu předem," uvedl Novak.

Rusko již pohrozilo, že sníží od června dodávky plynu Ukrajině, pokud neobdrží do konce května platbu předem. Gazprom dodává do Evropy zhruba 30 procent plynu, který se v regionu spotřebuje, a zhruba polovina těchto dodávek jde před Ukrajinu.

Ukrajina se snaží změnit podmínky dohody z roku 2009

Ruské ministerstvo pro energetiku dodalo, že Gazprom pošle předběžnou fakturu za červnové dodávky do 16. května. Ukrajina pak bude moci odebrat plyn podle výše platby, kterou Rusko obdrží do konce května.

Ukrajina se snaží změnit podmínky dohody z roku 2009, kterou s Moskvou vyjednala dřívější prozápadní vláda v Kyjevě. Podle těchto podmínek musí Ukrajina koupit stanovený objem plynu, ať ho potřebuje nebo ne, za cenu 485 dolarů za 1000 metrů krychlových, což je nejvyšší cena v celé Evropě. Poté, co bývalý ukrajinský prezident Viktor Janukovyč odmítl dohodu s Evropskou unií, Rusko cenu snížilo až na 268,5 dolaru. Nyní však Rusko trvá na platnosti staré smlouvy a staré ceny.

Ukrajina tento týden obdržela první splátku 3,2 miliardy USD ze slíbeného úvěru 17 miliard USD od Mezinárodního měnového fondu. Moskva doufá, že Kyjev peníze použije na splacení dluhu za plyn, napsala agentura Reuters.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: čtk, mp

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…