Rusko dělá už stovky let stejnou imperiální politiku. USA by si měly uvědomit svou zodpovědnost za svět, vyzývá kníže

12.06.2014 12:19

Americký prezident Barack Obama udělal velkou chybu, když se soustředil na domácí politiku a zapomněl na tu zahraniční. Využilo toho totiž Rusko, které už stovky let sleduje stále jen své imperiální zájmy a Obamovo chování pochopilo jako slabost. Tak vidí současné mezinárodní rozložení sil předseda TOP 09 Karel Schwarzenberg.

Rusko dělá už stovky let stejnou imperiální politiku. USA by si měly uvědomit svou zodpovědnost za svět, vyzývá kníže
Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Karel Schwarzenberg

Anketa

Uplynul rok od zatčení Jany Nagyové. Co říkáte na dosavadní průběh a výsledky vyšetřování?

hlasovalo: 8230 lidí

Zahraniční politika administrativy amerického prezidenta Baracka Obamy byla jedním z témat středečních Událostí, komentářů na ČT. Nejprve ji v rozhovoru pro Českou televizi komentoval Joe Lieberman, senátor a někdejší neúspěšný kandidát na viceprezidenta.

Ten uvedl, že Obama chtěl vyjít vstříc náladám americké veřejnosti, roztrpčené válkami v Iráku a Afghánistánu a omezit roli USA ve světě. Teď se však podle něj ukázalo, že to byla chyba a že Obamovu izolacionistickou strategii „doběhly dějiny“.   

Pak se ve studiu ujal slova bývalý ministr zahraničí Karel Schwarzenberg. Ten se s Liebermanovými slovy ztotožnil a dodal, že je to obecnější problém nových vlád, které vždycky chtějí dělat všechno jinak než jejich předchůdkyně. Proto by se z tohoto prozření podle něj měla poučit i současná česká vláda.

„V zahraniční politice je důležitá především kontinuita,“ upozornil Schwarzenberg. Když chce ministr zahraničí úplně změnit zahraniční politiku, je to podle něj chyba. „Zahraniční politika, to je jako velký remorkér. Musíte s ní otáčet strašně pomalu a většinou se to nepovede ani za několik let,“ uvedl.

Prezident Obama se podle něj soustředil hlavně na vnitrostátní otázky, jako byla finanční krize, nebo zdravotnická reforma, a zahraniční politiku zanedbával. Toho využilo Rusko, které tradičně toto uzavření do sebe vnímá jako slabost.

Rusko samo je podle něj naprosto čitelné, a jeho zahraniční politika se již stovky let prakticky nemění, což je na druhou stranu dobře. „Rusko má stále stejnou zahraniční politiku. Pan Lavrov to dělá stejně, jako to dělali před sto lety carští ministři,“ vysvětlil Schwarzenberg. Stále se prý chová jako impérium, které hájí své globální zájmy. Rusko propadlo úplně imperiální politice. „Ale všichni vědí, co Rusko chce a kam jde,“ připomněl.

Amerika je podle něj stále největší velmocí na světě, a proto má také největší odpovědnost, což si ne vždy uvědomuje.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…