Rusko je nepřítel, kázal v ČT analytik Romancov. Pak jásal nad sankcemi z Francie a láteřil nad Sobotkou

03.09.2014 19:16

Během středy došlo k několika turbulencím v rusko-ukrajinské roztržce. Nejprve bylo oznámeno, že se ruský a ukrajinský prezident dohodli na příměří na východě Ukrajiny, pak bylo prohlášení korigováno, ale přesto, jak v Interview České televize uvedl geopolitický analytik Michael Romancov, je postoj prezidenta Putina „poměrně vstřícný“ a odlišný od minulých dní.

Rusko je nepřítel, kázal v ČT analytik Romancov. Pak jásal nad sankcemi z Francie a láteřil nad Sobotkou
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Michal Romancov

„Poměrně vstřícné“ návrhy Vladimira Putina podle něj mají souvislost s vystoupením Baracka Obamy v Estonsku a zároveň chystaným pátečním summitem NATO. Putin si podle něj uvědomuje, že i v NATO jsou vůči Rusku rozdílné názory, a jeho vstřícnost může vést k tomu, že někteří členové budou požadovat, aby se s Ruskem jednalo.

Moderátorku zajímalo, zda tedy Putin mohl dostat strach z NATO. „Vladimir Putin nemůže mít strach. Tento pojem je mu neznámý,“ komentoval Romancov. Hrozí mu však prý, že se stane to, co Rusko v žádném případě nechtělo. Umístění vojenských jednotek NATO v pobaltských zemích - bývalých sovětských republikách. A právě tomu se nyní snaží čelit, protože o toto skutečně nestál.

Vladimiru Putinovi se podle Michaela Romancova nedá věřit nic. Ruský prezident podle něj třeba také tvrdil, že na Krymu nemá žádné vojáky, a pak se ukázalo, že je tam má. „Pokud se někdo chová jako agresor a rozbíjí systém, na kterém Evropa stojí, tak je otázkou, zda vůbec máme brát ohledy na jeho přání,“ uvedl poté analytik.

Francie? Jsem příjemně šokován

Podstatná změna okolností nastala během středy i v oblasti sankcí. Francie se rozhodla nepředat Rusům objednané vojenské lodě jako trest za postup na Ukrajině. „Je to šokující a z mého pohledu úžasná informace,“ uvedl k tomu Romancov. Francie podle něj byla kritizována za to, že byla v sankcích mírnější než ostatní, všichni čekali, že bude dělat vlastní politiku, ale nyní se ukazuje, že i v Paříži si uvědomují nebezpečí dnešního Ruska.

Není to podle experta dobrá zpráva pro premiéra Sobotku, který se v posledních dnech snaží prosadit „zvláštní přístup“ České republiky k sankcím. Politolog k tomu řekl, že Sobotkovi přestal rozumět, nechápe jeho argumentaci a tvrzení, a myslí si, že je k tomu tlačen svými spolustraníky v ČSSD, kde existuje silné proruské křídlo.

„My si ale musíme uvědomit, že Rusko není standardní evropský stát. Rusko je náš nepřítel,“ zdůraznil Romancov. Se zemí, která bere území svým sousedům, podle něj nelze budovat žádné partnerství.

Pak ocenil postoj, který již delší čas prezentují ve vládě lidovci. „Takhle bych si v této bezpečnostní krizi představoval vystupování každého ministra. Jsou to slova tvrdá, slova racionální, přesně taková, jaká by měla být,“ říká. O to větším zklamáním pro něj je, že lidovečtí ministři na vládě nehlasovali proti Sobotkovu návrhu, ale jenom se zdrželi hlasování.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: jav

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…