Rusko se ohradilo proti nařčením, že stojí za útoky na nemocnice. Je to prý špinavý výpad

20.04.2020 20:28

Rusko v pondělí odmítlo, že by stálo za hackerskými útoky na české nemocnice. Informaci, že stopy útoků vedou do Ruska, přinesly Lidové noviny. Ruské velvyslanectví v Praze to označilo za „špinavý protiruský výpad a otevřenou provokaci“, píše server iDNES.cz.

Rusko se ohradilo proti nařčením, že stojí za útoky na nemocnice. Je to prý špinavý výpad
Foto: kr-stredocesky.cz
Popisek: Počítač

„Vyšetřovatelé se kloní k závěru, že za kybernetickými útoky na české nemocnice stojí zřejmě Rusko,“ napsaly v pondělí ráno Lidové noviny s odvoláním na důvěryhodné zdroje. Informace prý pramení od vysoce postaveného důstojníka z vyšetřovacího týmu a potvrdil ji člen Bezpečnostní rady státu.

Podle ruského velvyslanectví tyto informace podsouvají médiím přímo české tajné služby. Za znepokojivé označilo, že se k těmto obviněním připojují představitelé českých úřadů.

Ruští diplomaté uvedli, že jde pouze o další „fake news“: „Chtěli bychom varovat před podobnými nezodpovědnými a špinavými informačními výpady proti Rusku, které zavánějí otevřenou provokací,“ uvedla na svém facebookovém účtu ruská ambasáda v Praze.

Kybernetickým útokům čelily české nemocnice minulý týden; zatím se všechny podařilo odrazit. Ministr zdravotnictví Adam Vojtěch nevyloučil, že mohou přijít další.

Znepokojení nad útoky na české zdravotnictví projevil i americký ministr zahraničí Mike Pompeo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

4:44 Tím se Fiala nepochlubil. Drahý účet za energie. Češi zaplatili nejvíc

Prvenství v rámci všech členských zemí Evropské unie si vydobyla za druhé pololetí minulého roku Čes…