Rusko se snaží ovládnout Českou republiku, stojí na webu Majdanu. V článku se píše o Babišovi a dokonce i o...

30.03.2015 13:01

Politoložka Nicole Galinnová upozorňuje na snahy ruské propagandy ovládnout ve svůj prospěch veřejné mínění v České republice. Rusku prý v jeho záměrech pomáhá celá řada českých politiků, ale i internetových zpravodajských serverů. Galinnová, která přednáší na švýcarských a východoevropských univerzitách, to uvádí na serveru EuromaidanPress.com, který v průběhu povstání na Majdanu sloužil jako informační kanál tehdejší opozice a ve své činnosti pokračuje i nyní.

Rusko se snaží ovládnout Českou republiku, stojí na webu Majdanu. V článku se píše o Babišovi a dokonce i o...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

Galinnová upozorňuje na zkušenost protirusky naladěného šéfredaktora Svobodného fóra Pavla Šafra, podle jehož mínění mu Facebook v důsledku tlaku proruských sil v posledních dnech dvakrát zablokoval jeho účet. „Tábory příznivců a odpůrců Ruska se v České republice utkávají ve dnech, kdy zemí projíždějí američtí dragouni. KSČM před několika dny pořádala protestní shromáždění ve Vyškově, kterého se účastnilo asi 50 lidí. Komunistická strana je jedním z hlavních spojenců Ruska v zemi a je stále hrdá na svoji minulost. Její současný šéf Vojtech Filip byl spolupracovníkem StB a zúčastňuje se pravidelně protestů proti západním sankcím. Nedávno zmínil, že z Ruska žádné nebezpečí nehrozí a vojenská cvičení amerických vojáků v Evropě vše jen zhoršují,“ píše Galinnová.

Za proruského spojence považuje politoložka také prezidenta Miloše Zemana, u kterého je prý překvapivé, že se vyjádřil o průjezdu amerických dragounů pozitivně. Vedle jeho předchůdce Václava Klause však Galinnová upozorňuje také na odmítavé reakce k tématu sankcí ze strany politického hnutí ANO. „Podpora tohoto protestního hnutí se pohybuje kolem 30 % a jeho vůdce Andrej Babiš pocházející ze Slovenska je nyní ministrem financí. V minulosti byl členem KSČ a patří k největším podnikatelům v zemi. Jeho příznivci jsou mu naprosto oddaní a ANO je tak posměšně nazývána Führerpartaj,“ konstatuje politoložka Galinnová.

celý text v angličtině máte k dispozici ZDE

Ta si rovněž všímá, že v Babišově okolí se pohybuje mnoho bývalých členů KSČ, či přímo spolupracovníků StB. „Sám Babiš je také obviňován ze spolupráce s StB a na Slovensku doposud probíhá soudní řízení, prostřednictvím kterého chce Babiš zpochybnit pravost dokumentů usvědčujících jej z minulosti v StB. V předsednictví ANO navíc figuruje Radmila Kleslová, která prokazatelně ve složkách StB působila,“ informuje Galinnová. Přístup koaličního partnera ANO ČSSD je podobně „bezkonfliktní“ jako u německé SPD. „Někteří členové strany mají proruské názory, jiní spíš neutrální. Socialistický ministr zahraničí je však jedním z mála západních politiků, kteří ještě komunikují se Sergejem Lavrovem,“ píše Galinnová

„Na českém a slovenském internetu vedle toho existuje asi čtyřicet proruských serverů a zpravodajských portálů. V létě 2014 jeden z nich tvrdil, že Rusko není zodpovědné za masakr v Katyni, kde sovětská NKVD v roce 1940 zavraždila více než 20 000 polských důstojníků. Nejznámější z těchto serverů, Aeronet, vloni na podzim šířil teorie o tom, že protesty proti prezidentu Miloši Zemanovi organizovala přímo americká CIA,“ uvádí Galinnová a dodává, že Česká republika je považována za ruskou základnu ve střední Evropě. „Velvyslanectví Ruské federace zaměstnává v Praze 125 lidí, zatímco na americké ambasádě pracuje pouze 70 lidí. Česká bezpečnostní služba již mnoho let varuje před tím, že mnozí z nich jsou ve skutečnosti špioni,“ píše Galinnová.

Velvyslanectví Ruska v Praze se také podle Galinnové aktivně zapojuje do akcí proti americkému konvoji a využívá situaci pro šíření prokremelské propagandy. „Servery Protiproud, AC24.cz nebo česká verze Sputniku lživě tvrdily, že na Ukrajině operují FBI a CIA. Velvyslanectví také klade velký důraz na válečnou propagandu. V praxi to obnáší oslavování sovětských hrdinů a vítězství ve druhé světové válce. Zmíněné servery také šířily propagandistické video „Jsem ruský okupant“, za kterým pravděpodobně stojí ruský vicepremiér Dmitrij Rogozin. Vedle toho navíc Koordinační rada pro Rusy žijící v ČR požádala své členy, aby sestavili seznam své vojensko-politické činnosti. Všechna tato opatření jsou součástí ruské hybridní války. Rusko se snaží ovládnout Českou republiku,“ je přesvědčena Galinnová.


 


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pro

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

16:34 „Zachránit svět před komunisty, marxisty a fašisty“. Trump na dálku rozpálil Orbánovu konferenci

V Budapešti od čtvrtka již potřetí probíhá maďarská verze Konference konzervativní politické akce (C…